DE TV-DESKUNDIGE

,,Je kan me om vier uur 's nachts wakker maken om een debat over Amerika te voeren'', zegt VS-deskundige Willem Post.

,,Ik praat en schrijf gewoon graag over de VS. Het is een soort fanatisme: Ik wil in Nederland degene zijn die alles over Amerika kan vertellen.'' De leraar geschiedenis verschijnt met zekere regelmaat in programma's als Netwerk, 2 Vandaag, Ontbijttelevisie en RTL Nieuws. ,,Ik ben een winkeltje waar een stuk of twaalf mediaorganisaties alles over de VS halen.'' Post vermoedt dat de programmamakers om zijn deskundigheid vragen omdat hij een heldere analyse kan geven. ,,Het begon in 1988, toen het 25 jaar geleden was dat John F. Kennedy werd vermoord. Brandpunt vroeg me daar iets over te vertellen. Sindsdien ben ik steeds opnieuw gevraagd.'' Hij voelt zich thuis bij de programma's waarin hij verschijnt, zegt hij. ,,Het niveau is hoog en journalistiek zijn ze goed. Het zijn ook programma's waarin ik veel achtergrond kwijt kan.'' Post leest zich goed in in zijn onderwerp, kijkt veel naar CNN, surft regelmatig op het Internet en gaat twee of drie keer per jaar naar de VS om `de sfeer op te snuiven'. ,,Er komt meer voor kijken dan de meeste mensen denken, maar gelukkig boeit het me enorm, Amerika. Alleen die Lewinsky-affaire: er gebeurt zoveel in de VS op het moment. Dat komt door Lewinsky niet naar buiten. Ik snak naar het einde.''