CRANBERRYMOUSSE

In vrijwel alle grote supermarkten zijn dozen ,,gemengde diepvriesbessen'' te koop met diepgevroren frambozen, blauwe bessen, bramen en aardbeien. De dozen hebben altijd 450 gram inhoud en dat is precies het gewicht voor het maken van de saus. Doe voor de mousse de suiker en het water in een pan en zet die op een middelhoog vuur. Breng aan de kook, waarbij u het mengsel af en toe stevig omroert tot de suiker opgelost is. Schep er de cranberry's door en laat weer aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat circa 15 minuten zachtjes koken tot de cranberry's zacht zijn, waarbij u af en toe omschept. Giet het cranberrymengsel in een zeef boven een kom en laat het volledig uitlekken. Bewaar het kooknat voor de saus. Doe de eierdooiers in een kom en klop ze met een elektrische handmixer tot ze dik en lichtgeel zijn. Giet er al kloppend het cranberrysap bij en klop tot alles goed gemengd is. Schep dit custardmengsel in een pan en zet die op een matig vuur. Verhit de custard, waarbij u voortdurend roert tot hij dik genoeg is om aan de achterkant van de lepel te blijven hangen. Laat niet aan de kook komen. Neem de pan van het vuur en laat de custard volledig afkoelen, waarbij u af en toe roert om te voorkomen dat er een velletje op komt. Schep de cranberry's door de afgekoelde custard en zet het circa 30 minuten in de koelkast. Klop de slagroom tot stijve pieken. Klop de eiwitten schuimig in een andere kom. Voeg 4 eetlepels suiker toe en klop ook de eiwitten tot stijve pieken. Spatel de slagroom door de cranberrycustard. Doe er dan het eiwit bij tot alles goed gemengd is. Schep het mengsel in een vorm van 1,5 liter inhoud, dek af met folie en zet het ca. 3 uur in het vriesvak tot het stevig is. Doe voor de saus de gemengde bessen in een keukenmachine en draai tot een puree. Passeer de puree door een roerzeef boven een kom. Schep er het bewaarde cranberrykooknat door en breng op smaak met suiker. Neem de mousse ca. 10 minuten voor het serveren uit het vriesvak. Maak de rand los door met een metalen spatel langs de wand van de vorm te gaan. Houd de bodem van de vorm kort in heet water en stort de mousse uit de vorm over op een dienschaal. Serveer met de saus.

    • Kim Maclean