Chloorgas treft acht kinderen in zwembad

Acht kinderen zijn gisteren in het Marnixbad in Amsterdam onwel geworden na het inademen van chloorgas. De toestand van zes kinderen was zo ernstig dat ze naar het ziekenhuis werden gebracht.

Een van de kinderen moest op de intensive-care aan beademingsapparatuur worden gelegd. Volgens een woordvoerder van de dienst Binnenstad hebben artsen verzekerd dat de kinderen geen blijvende schade zullen ondervinden van de inademing van het chloorgas.

Van de zes kinderen die naar het ziekenhuis werden gebracht, kon één kind vanochtend weer naar huis. De overige vijf moesten nog blijven. Twee kinderen hoefden gisteravond alleen door een huisarts te worden behandeld.

Rond half zes kwam er bij de politie een melding binnen dat er een kind onwel was geworden en dat er een vreemde geur in het zwembad hing. Bij aankomst bleek er grote paniek in het bad te heersen, omdat meer kinderen onwel waren geworden.

Op dat moment hadden 25 kinderen zwemles en waren circa twintig volwassenen aanwezig. Al snel werd de politie en de inmiddels gearriveerde brandweer duidelijk dat er een gas was vrijgekomen. Het zwembad werd daarop in allerijl ontruimd.

De directie van het Marnixbad achtte de situatie vanochtend weer veilig genoeg om het zwembad weer te openen.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat in de leidingen van de zuiveringsinstallatie chloorbleekloog in aanraking was gekomen met zwavelzuur. Bij de chemische reactie ontstond daardoor chloorgas. De beveilingsapparatuur heeft niet goed gewerkt, waardoor het gas bij een opening vrijkwam.

De woordvoerder van de dienst Binnenstad spreekt van een combinatie van menselijk en technisch falen. Vandaag zou verder onderzoek in het zwembad volgen.

Bij het inademen van chloorgas raken cellen in de longen beschadigd en als afweerreactie ontstaan dan vochtophopingen (oedeem). Afhankelijk van de concentratie van het gas en van de tijd van blootstelling kan het inademen van chloorgas dodelijk zijn.

De acht kinderen hebben volgens de woordvoerder zo kort blootgestaan aan het chloorgas dat de situatie voor de kinderen niet levensbedreigend is geweest.