Buitenland stapt in sector nutsfirma

De Nederlandse nutssector wordt onder de voet gelopen door buitenlandse bedrijven. Zelfs de zelfstandigheid van KPN Telecom is op termijn niet te handhaven.

Dat zeggen toonaangevende adviseurs uit diverse nutssectoren, branches die tot voor kort door de overheid werden gedomineerd maar inmiddels zijn geliberaliseerd of op de nominatie staan om te worden vrijgegeven. In sectoren als telecom, energie, water, vervoer of afvalverwerking, hebben zich geen bedrijven gevormd die internationaal een vuist kunnen maken, zo zeggen de adviseurs. Dat staat in schril contrast met traditioneel commerciële sectoren als uitgeverijen, banken of supermarkten. Daar voeren Nederlandse bedrijven als Ahold, Wolters Kluwer of ABN Amro een succesvolle expansiestrategie.

Gisteren bleek dat er geen Nederlandse interesse bestaat voor de Brabantse en Limburgse busbedrijven Hermes en BBA. Die moeten worden verkocht door het streekvervoerder VSN en komen waarschijnlijk in Franse handen. Twee weken geleden werd kabelbedrijf United Telekabel volledig ingelijfd door het Amerikaanse UPC. KPN wordt geen lang zelfstandig leven toegedicht omdat het te klein is voor een vrije internationale markt. De adviseurs voeren diverse redenen aan voor de gebrekkige slagkracht van de nutssector. De overheid maakt de fout markten te snel volledig vrij te geven, terwijl concurrerende landen hun eigen nutssectoren deels blijven beschermen. Ook wordt er gewezen op gebrekkig management bij de nutsbedrijven, waardoor Nederlandse kapitaalverschaffers geen interesse hebben.

Nederland te liberaal: pagina 18

    • Jaco Alberts