Brussel eist 40 miljoen van Nederland

De Europese Commissie heeft vanmorgen besloten om ongeveer 40 miljoen gulden van Nederland terug te vorderen. Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft volgens de Commissie ten onrechte dit bedrag aan steun van de Europese Unie verleend aan Campina Melkunie.

Controleurs van de Europese Commissie hebben in 1995 vastgesteld dat Campina Melkunie in strijd met de regels financiële steun kreeg voor de productie van caseïnaten. Het gaat om producten die uit melk worden gemaakt en gebruikt worden in de voedingsindustrie.

Volgens de Commissie was de steun niet toegestaan omdat Campina Melkunie aluminium ammonium sulfaat aan de caseïnaten toevoegde. Ook zou deze Nederlandse zuivelindustrie in afwijking van de regels steun hebben gekregen voor de productie van caseïnaten waarin afvalproducten van het normale productieproces van caseïnaten zijn verwerkt.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw vindt echter dat de Europese regels voor de steun goed zijn toegepast. In 1996 heeft het ministerie wel voorlopig de steun opgeschort voor de productie van caseïnaten met aluminium ammonium sulfaat die bestemd waren voor menselijke consumptie binnen de EU.

Campina Melkunie hoopt dat het ministerie tegen de terugvordering door de Commissie beroep zal aantekenen bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.