Alcoholistische vader en dronken zonen in China

Het gelukkigste moment van Erzi (Sons) speelt zich af in een psychiatrische inrichting. Li Maojie, alcoholist en misschien schizofreen, doet er een dans voor en die dans is gelukkig omdat ze hem herinnert aan betere tijden, ver voor het deel van zijn leven dat door Zhang Yuan verfilmd is. Li Maojie was ooit een gevierd danser, maar als hij in beeld komt is hij dat al lang niet meer. Hij drinkt en hij denkt aan zijn vader, die ook alcoholist was, hij drinkt en hij ruziet met zijn twee zonen, die het vast zullen worden. Drinken en ruziën is zowat het enige dat we de mensen in Erzi zien doen, en niets in de beelden laat een uitweg zien. De vader praat in een helder moment over gebrek aan liefde. Hij heeft weinig liefde gegeven en hij heeft weinig liefde gekregen. Waarom dat zo is, blijft ongewis, maar de vader wordt er zo dol van dat hij zijn bed opmaakt op de binnenplaats van het flatgebouw waar het gezin woont.

Li Maojie wordt in Erzi gespeeld door Li Maojie. Ook de andere personages spelen zichzelf. Aan het begin van deze taaie maar ontwapenende film vertelt een stem dat de twee zonen naar de regisseur toekwamen met het verzoek over hun leven een film te maken. Zhang Yuan had toen al Beijing Bastards gemaakt en Mama, films die in China niet vertoond mochten worden wegens de sombere visie op het dagelijks leven in China. Officieel kan de regisseur in China niet meer werken. Vorig jaar maakte Zhang Yuan zo East Palace, West Palace, de eerste Chinese film over homoseksualiteit.

Erzi, dat gemaakt werd met behulp van het Hubert Bals Fonds, won in 1996 een Tiger Award op het Rotterdamse filmfestival. De film rouleert nu langs een aantal filmhuizen in de World Cinema Tour. Zo superieur goedmoedig als de hoofdpersoon in East Palace West Palace zijn ze in Erzi niet. Ze zien geen uitweg die op instemming kan rekenen; de zoons en de moeder laten de vader in de inrichting zitten ook al weten ze wel dat hij daar niet hoort. Maar de jongens hadden wel het lef om de kunst te hulp te roepen. Tijdens de opnames mochten de mannnen niet drinken en ze hielden zich volgens Zhang Yuan aan dat verbod. Li Maojie ging na de opnames weer bij zijn gezin wonen. Al dateert deze informatie uit 1996 en weet je niet wat er daarna met het gezin gebeurd is, het doet goed dat te weten als je Erzi bekijkt.

Erzi (Sons). Regie: Zhang Yuan. Met: Li Maojie, Fu Derong, Li Ji. World Cinema Tour: Utrecht 7 febr. Eindhoven 10, Amsterdam 11, Middelburg 12 , Rotterdam 14, Wageningen 17, Groningen 21, Den Haag 22, Breda 25, Nijmegen 28, Maastricht 1 mrt.

    • Bianca Stigter