WTO onderzoekt anti-dumpwet VS

De Wereldhandelsorganisatie WTO gaat de Amerikaanse Anti-dumpwet uit 1916 onderzoeken. Het onderzoek is een gevolg van een klacht van de Europese Unie. De druk op Washington groeit hiermee om de Anti-dumpwet op de import van staal te laten vallen.

Een speciaal panel zal de zaak bekijken en een oplossing proberen te zoeken voor het geschil dat past in reeks van onopgeloste conflicten tussen de VS en de EU. De Verenigde Staten benadrukten in een reactie dat de wet uit 1916 allang verouderd is en achterhaald. Handels-ambassadeur Rita Hayes verklaarde dat haar land teleurgesteld is en ,,wij betreuren het dat de EU deze stap heeft genomen.''

Het conflict draait om het dumpen van grote hoeveelheden goedkoop staal op de Amerikaanse markt door onder andere Japan, Rusland en Brazilië in een poging deze te veroveren. Amerikaanse staalproducenten klagen dat grote hoeveelheden staal illegaal op de Amerikaanse markt tegen enorme lage prijzen worden gedumpt.

Cijfers van vorig jaar november wijzen uit dat de staalimport uit Japan bijna verdrievoudigde ten opzichte van het jaar daarvoor. De import uit Rusland steeg met 60 procent, gemiddeld steeg de invoer van staal in de VS met 33 procent.

Behalve de Anti-dumpwet zullen twee andere panels ook de Canadese regelgeving voor de import van motorvoertuigen en de regelgeving voor het patent op medicijnen onder de loep nemen. De EU zegt dat de Canadese regels de rechten van de aanvrager van het patent niet beschermen.

Zowel de EU als Japan klagen dat Canada de import van voertuigen discrimineert die niet uit de VS of Mexico komen. Eerdere onderhandelingen tussen Japan en de EU met Canada liepen op niets uit. De drie panels hebben zes maanden voordat zij verslag moeten uitbrengen aan de WTO.