Weinig steun EU projecten asielzoekers

De Europese Commissie heeft voor dit jaar financiële steun toegezegd aan slechts één Nederlands project voor de terugkeer van afgewezen asielzoekers.

De meeste andere EU-lidstaten hebben meerdere projecten die door Brussel worden geholpen. Dit blijkt uit een gisteren gepubliceerd overzicht van de Europese Commissie.

De geringe steun voor Nederlandse projecten bij de opvang en terugkeer van asielzoekers is opmerkelijk, want Nederland behoort binnen de EU, samen met Duitsland, tot de landen die relatief de meeste asielzoekers opvangen.

Het Nederlandse ministerie van Justitie zegt wel verschillende projecten te hebben voorgedragen voor financiële steun uit Brussel. Het is echter nog onduidelijk waarom deze niet zijn gehonoreerd.

De EU heeft 3,75 miljoen euro (8,26 miljoen gulden) toegewezen voor hulpprojecten bij de opvang van vluchtelingen. Hierbij is geen enkel Nederlands project. Daarnaast heeft Brussel 13 miljoen euro (28,65 gulden) toegekend voor projecten ten behoeve van vluchtelingen en afgewezen asielzoekers die naar hun land van herkomst terugkeren.

Hierbij is een project van het Nederlandse ministerie van Justitie voor de vrijwillige terugkeer naar Somalië van ongeveer vijftig afgewezen asielzoekers.

In Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië krijgen organisaties Europese steun voor hulp aan vluchtelingen.

Voor de vrijwillige terugkeer van vluchtelingen naar hun land van herkomst worden in Oostenrijk vijf projecten door de EU gesteund, in België drie, in Denemarken vier, in Finland twee, in Frankrijk één, in Duitsland zeventien, in Griekenland vier, in Italië drie, in Spanje één, in Zweden acht en in Groot-Brittannië drie.

In 1998 kreeg Nederland steun uit Brussel voor twee projecten, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het ging toen eveneens om het project voor de terugkeer van afgewezen Somalische asielzoekers en om de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

In 1997 werd het Europese geld voor de opvang en terugkeer van asielzoekers volgens Justitie voor het eerst gegeven. Ook toen kwam Nederland in aanmerking, aldus de woordvoerder.