Weer animo voor politiek molestpolis

Ambtenaren lopen steeds meer kans op letsel of schade aan privé-eigendommen wegens uitoefening van hun functie. Dat concludeert de Amsterdamse verzekeringsmakelaar Sedgwick ± reden om zijn bijkans vergeten verzekering tegen `politiek molest' opnieuw onder de aandacht te brengen.

De verzekering bestaat al sinds 1991. Kort na de introductie sloot Sedgwick vijf polissen af. Daarna werd het stil. Onlangs toonden echter drie gemeenten opnieuw interesse; twee ervan hebben offerte aangevraagd.

,,We zien steeds vaker berichten in de media dat ambtenaren zijn bedreigd'', zegt R. Mortel, manager bij Sedgwick van de afdeling makelaardij overheid. ,,Ook burgemeesters en wethouders zijn niet langer veilig voor agressie, afpersing of geweld.''

Hoewel Sedgwick geen `keihard' onderzoek heeft gedaan naar de behoefte aan de verzekering tegen politiek molest, denkt Mortel dat het merendeel van de gemeenten interesse heeft.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt het `prima' dat de verzekering bestaat. ,,Als er weer iets is gebeurd met een ambtenaar, krijgen we inderdaad wel vraag van gemeenten naar het bestaan van zo'n verzekering'', aldus een woordvoerder.

Gemeenten kunnen kiezen of ze al hun ambtenaren tegen schade aan hun eigendommen verzekeren of alleen burgemeester, wethouders en raadsleden. Ook kunnen ze kiezen voor een uitgebreide verzekering. Deze keert ook uit bij blijvende invaliditeit of overlijden.

De prijs van de verzekering is afhankelijk van het aantal inwoners van de betrokken gemeente en heeft een looptijd van drie jaar.