Vredestein schroeft winst op tot 22 mln

Vredestein heeft de nettowinst vorig jaar met 45 procent opgevoerd tot 22 miljoen gulden. Een reorganisatielast van bijna 5 miljoen gulden zette het resultaat een jaar eerder flink onder druk. Hiervoor gecorrigeerd kwam de winststijging over 1998 uit op 10 procent.

De omzet van de Velpse producent van auto- en fietsbanden en laarzen steeg in 1998 met 3 procent tot 550 miljoen gulden. De directie van Vredestein rekent voor dit jaar op verdere winststijging.

De reorganisatie bij de kwakkelende fietsbandendivisie heeft volgens Vredestein tot een aanzienlijke verbetering van het resultaat geleid, hoewel ze nog steeds verlies lijdt. Vredestein hevelde vorig jaar de productie van goedkope fietsbanden (onder een andere merknaam) over naar onder meer India.

Het tweede halfjaar zorgde voor de meeste winstgroei. De bandentak, goed voor zo'n 70 procent van de omzet, is vorig jaar het sterkst uitgedijd. Directeur J. Baudoin vindt het te vroeg om uitgebreid op de resultaten in te gaan. ,,Maar de verkoop van winterbanden is goed gegaan'', wil hij wel kwijt. Voor de laarzengroep was 1998 een jaar van consolidatie, aldus de directeur. In 1997 was Hevea Laarzengroep de sterkste groeier, mede door overname van het Engelse laarzenbedrijf Dunlop. (ANP)