Verdachte beursfraudezaak in Londen beboet

Eén van de hoofdverdachten in de Nederlandse beursfaudezaak Operatie Clickfonds is in Londen beboet. E.S. moet persoonlijk 50.000 pond betalen, ruim anderhalve ton, wegens onvoldoende toezicht op zijn beleggingsinstellingen Financial Trading & Consultancy (FTC) en Global Portfolio Management.

De instellingen zelf zijn ook beboet. Beide moeten 75.000 pond betalen. Verder is bepaald dat S. drie jaar lang in Londen geen beleggingsinstelling mag leiden. Dit is de uitkomst van de schikking die is getroffen met de Investment Management Regulatory Organisation en de Securities and Futures Authority. Een woordvoerder van de Nederlandse advocaat van S. heeft dat bevestigd.

FTC speelt een belangrijke rol in de grote fraudeaffaire op de Amsterdamse effectenbeurs, waar al anderhalf jaar onderzoek naar loopt. Vorig jaar heeft justitie een aantal mensen verhoord die met FTC hadden samengewerkt.

Volgens de advocaten van de hoofdverdachten Adri S. en Han V. zullen hun cliënten op zijn vroegst in het najaar voorkomen. Beide raadslieden hebben van de rechter-commissaris nog steeds niet de complete dossiers van hun cliënten gekregen. Na ontvangst en bestudering ervan moeten de advocaten aangeven of extra getuigenverhoren nodig zijn. Het Openbaar Ministerie, dat de zaken al afgelopen herfst wilde voorbrengen, geeft geen planning meer.

Enkele `kleine' verdachten zijn al voorgekomen. Twee houders van geheime coderekeningen zijn in december veroordeeld tot werkstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 225.000 gulden. Justitie heeft in de fraudezaak ruim honderd mensen aan de tand gevoeld. De meesten zijn belastingfraudeurs die buiten de rechter een schikking kunnen treffen. (ANP)