Veel bellers naar speciale medicijnlijn van Borst

De medicijnlijn die het ministerie van Volksgezondheid heeft geopend blijkt in een enorme behoefte te voorzien. Aanleiding voor de speciale informatielijn is de wijziging per 1 februari van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Vanmorgen kwamen er in anderhalf uur tijd vele honderden telefoontjes binnen van mensen die informatie wilden over eventuele bijbetaling voor de medicijnen die zij gebruiken. In anderhalf uur tijd stond het telefoonteam 600 mensen te woord, aldus een woordvoerder van het ministerie. Maar veel anderen slaagden er niet in erdoor te komen.

Opnieuw is het aantal mensen dat de bellers te woord staat, uitgebreid. Gisteren, op de eerste dag, zaten in de ochtenduren zestien mensen klaar om de vragen te beantwoorden. Vanwege de enorme drukte werd besloten vandaag zesenvijftig mensen in te zetten. Inmiddels zijn het er al tachtig.

Voor 748 merkmedicijnen moeten patiënten sinds 1 februari bijbetalen. De aanpassing van het GVS is een van de maatregelen die minister Borst (Volksgezondheid) heeft getroffen om de stijging van de kosten in de gezondheidszorg te beteugelen.

Veel bellers willen weten of zij moeten bijbetalen voor een bepaald medicijn en of er dan een alternatief is. Op de eerste vraag kan het telefoonteam in veel gevallen wel antwoord geven. Gaat het om een alternatief, dan moeten mensen toch contact opnemen met huisarts of apotheker. De lijn is op werkdagen te bereiken tussen 09.00 en 18.00 uur op nummer 0800-1100. (ANP)