Turkije tevreden over houding jegens Öcalan

De Turkse regering heeft zich gisteren zeer tevreden getoond over de manier waarop Europese landen, waaronder Nederland, Koerdenleider Abdullah Öcalan de afgelopen dagen van hun grondgebied hebben geweerd. ,,De Europese landen slagen voor hun examen ten aanzien van het terrorisme'', zo merkte premier Bülent Ecevit gisteravond op. ,,Hij (Öcalan) kan geen land vinden om een toevlucht te zoeken. Hij moet van een deur naar de volgende gaan.''

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken deed tegelijk een beroep op alle Europese landen om ,,Abdullah Öcalan te lokaliseren en aan te houden om hem gerechtelijk te vervolgen''. Daarin werd het gesteund door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Behalve terroristen zoals Öcalan een toevluchtsoord of asiel te ontzeggen, zouden landen in overeenstemming met hun nationale wettelijke systeem stappen moeten zetten om de Turkse inspanningen te ondersteunen om Öcalan voor de rechter te brengen'', aldus een Amerikaanse woordvoerder.

Turkije en de VS beschouwen Öcalan, de leider van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), als terrorist die verantwoordelijk is voor de bloedige en kostbare oorlog in het zuidoosten van Turkije. Deze oorlog tussen de Turkse autoriteiten en de PKK, die in 1984 begon, heeft naar schatting 31.000 mensen het leven gekost, in meerderheid Koerdische burgers die tussen twee vuren terechtkwamen. (AFP, Reuters)