`Telefoneren in de auto heel gevaarlijk'

Een verbod op het gebruik van autotelefoons kan jaarlijks vijftien doden en honderd gewonden in het Nederlandse verkeer schelen.

Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op basis van een aantal studies naar het gebruik van autotelefoons.

De SWOV pleit daarom voor een verbod op zogeheten handheld telefoons en voor een ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van handsfree exemplaren. Ook moet het publiek in een publiciteitscampagne op de gevaren van autotelefoons worden gewezen.

Volgens de SWOV verdubbelt de kans op een ongeval wanneer een automobilist gebruik maakt van een autotelefoon. Bij het gebruik van handheld-modellen zou dat risico nog groter zijn. Uit de studie blijkt dat vooral het intoetsen van een telefoonnummer sterk de aandacht van het verkeer afleidt.

De SWOV stelt dat ,,de extra mentale belasting'' voor de bestuurder zwaar wordt onderschat. Automobilisten passen hun rijgedrag onvoldoende aan, door bijvoorbeeld meer afstand te nemen. Eerder bleek al uit een onderzoek van TNO dat het menselijk brein de combinatie van bellen en autorijden niet aankan.

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op om met name het handsfree bellen te verbieden. Maar volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat is de handhaving van zo'n verbod niet eenvoudig.