Strijd vier leden D66

Vier D66'ers hebben zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van hun partij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 juni. Volgens de prognoses zou de partij twee of drie zetels behalen. D66 heeft thans vier zetels in het Europees parlement.

Aanstaande zaterdag beslist het partijcongres wie de lijsttrekker wordt. L. van der Laan, tot vorige week woordvoerder van Europees Commissaris H. van den Broek, was vanmorgen de laatste die zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap.

Voormalig Tweede-Kamerlid B. van den Bos, huidig Europarlementariër J. Boogaard en F. Kist, respectievelijk nummer een, twee en vier op de kandidatenlijst, hadden zich al kandidaat gesteld. Van der Laan, die momenteel derde staat op de lijst, ontkent dat haar kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap een poging is de kans om in het Europees Parlement te komen te vergroten. Van der Laan: ,,Het congres moet kunnen kiezen voor vernieuwing en verjonging.'' In het stemadvies van een commissie van vooraanstaande partijleden stonden de dertigers Kist en Van der Laan op de lijst nog boven de enige herkiesbare Europarlementariër, Boogerd.

Maar de verkiezingen onder D66-leden voor de kandidatenlijst werden gewonnen door de vijftigers Van den Bos en Boogerd.