Singapore: 7 dagen cel voor een redenaar

De Singaporese oppositiepoliticus Chee Soon Juan is vanmiddag door een rechtbank in de stadstaat veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven dagen omdat hij zonder toestemming van de autoriteiten in het openbaar een toespraak heeft gehouden.

De 34-jarige Chee, leider van de Singaporese Democratische Partij (SDP), betoogde voor de rechter dat de verplichting in Singapore om toestemming te vragen voor spreken in het openbaar de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting beknot. Maar rechter See Kee Oon achtte dat niet bewezen.

Chee werd veroordeeld voor een rede die hij op 29 december vorig jaar hield in het zakencentrum van Singapore. In zijn speech uitte hij kritiek op de People's Action Party (PAP) van premier Goh Chok Tong en oud-premier Lee Kuan Yew, die sinds de onafhankelijkheid van Singapore in 1965 onafgebroken aan de macht is geweest. Chee viel openlijk de regering aan en wees herhaaldelijk op het gebrek aan politieke vrijheid in het land.

Chee werd vandaag schuldig bevonden aan het ongeoorloofd houden van een toespraak, een overtreding van de `publieke amusementswet'. Hij kreeg van de rechter de keus tussen een boete van 1.400 Singapore dollar (ruim 1.600 gulden) of een celstraf van zeven dagen. De politicus koos voor het laatste. ,,Ik heb gezegd dat ik de boete niet betaal als ik veroordeeld word, omdat ik volgens mij absoluut niets fout heb gedaan'', zei Chee vanmiddag. ,,Daarom moet ik nu een gevangenisstraf uitzitten voor het uitoefenen van mijn constitutionele rechten.''

Chee's optreden eind vorig jaar was niet de enige keer dat hij de wet overtrad. Begin vorige maand, op 5 januari, gaf hij wederom een toespraak zonder toestemming in Singapore's zakencentrum. Ook daarvoor moet hij binnenkort voor de rechter verschijnen. Chee mag voorlopig politiek actief blijven, maar een toekomstige nieuwe veroordeling kan dat recht in gevaar brengen. Singaporese politici die worden veroordeeld tot boetes van meer dan 2000 dollar mogen vijf jaar lang geen politiek ambt bekleden.