Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer reacties van sportclubs op het plan van de Belastingdienst om de sportverenigingen inkomstenbelasting te laten betalen op de opbrengsten van de verkoop van oud-papier. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Het waarnemingsteam voor de Europese Unie in Bosnië van luitenant-kolonel P. Schoonenwolf werd in 1995 zes dagen door Bosnische Serviërs gegijzeld. Schoonenwolf stortte na zijn terugkeer in Nederland volledig in. Hij vertelt over zijn ervaringen. Ned.1, 20.31-21.05u.

Was nun, Herr Schröder? Interview met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

Rondom tien. Discussie met jonge Marokkanen, ouders en hulpverleners over de negatieve berichtgeving over Marokkanen. Ned.1, 22.28-23.11u.

Nova. Aandacht voor de opening aanstaande donderdag van de AutoRai in Amsterdam en een reportage uit Noord-Ierland waar sinds de afnemende politieke spanningen steeds meer persoonlijke afrekeningen tussen katholieken en protestanten plaatsvinden. Ned.3, 22.31-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Im Land des Roten Känguruhs. Natuurfilm over de rode reuzenkangoeroe, die perfect uitgerust is voor het leven in de Australische woestijn. Het dier drinkt nauwelijks water, kan goed tegen de hitte en houdt van slecht verteerbare planten. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

Histories: En de krokodillen spraken... Tweede deel over drie belangrijke politici uit de Belgische geschiedenis. Vandaag over Theo Lefèvre (1914-1973). Belg.2, 20.55-21.45u.

Overleven. Film over extreem vroeg geboren baby's. Belg.2, 22.55-23.45u.

Lives of fire: Consumed by fire. Portret van twee vulkanologen die hun leven wijdden aan de studie en het filmen van vulkanen totdat zij in 1991 op de helling van de berg Unzen in Japan op tragische wijze om het leven kwamen. Discovery, 23.00-24.00u.

Reporter. Reconstructie van de genocide in het voorjaar van 1994 in Rwanda waar de Hutu's ruim één miljoen Tutsi's vermoordden. Aan de orde komen de vragen waarom de Verenigde Naties niets deden en waarom VN-soldaten uit het land werden teruggetrokken. Ned.1, 23.11-23.50u.

Legion of the damned. Over het Franse vreemdelingenlegioen heden ten dage. Discovery, 0.00-1.00u.

AMUSEMENT

Worldwide. Reportage over een schaatstoertocht op de Zweedse meren, een bezoek aan Futuroscoop in Frankrijk en een stadswandeling door Istanbul. Ned.1, 19.00-19.29u.

Buren. In Glanerbrug bij de sporthal ergeren omwoners zich aan de racende scooters, rondslingerende bierblikjes en het lawaai van `hangjongeren'. Eén van de bewoonsters zet zich in voor de komst van een Jongeren-Ophoud-Plek in een vandalismebestendige container. Ned.3, 20.17-20.50u.

Trailblazers: Indonesia. Nieuwe serie over onbekende verten waarin verschillende presentatoren in de voetsporen treden van ontdekkingsreizigers van weleer. In deze aflevering bezoekt de Britse acteur Jonathan Morris de eilanden Lombok, Komodo, Lembatta en Bali. Discovery, 22.00-23.00u.

FILM

Roger la Honte (André Cayatte, 1946, Frankrijk). Ouderwetse verfilming van Jules Mary's populaire melodrama over fortuinzoeker. TV5, 18.15-20.00u., zwart-wit.

The Dream Team (Howard Zieff, 1989, VS). Klucht. Vier psychiatrische patiënten verdwalen per ongeluk in Manhattan. Aardig spel van Michael Keaton, Christopher Lloyd, Peter Boyle, Stephen Furst. Veronica, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Sword of Honor (Robert Tiffe, 1994, VS). Martial arts-film laat undercover-agent Steven Leigh werken in Las Vegas. Veronica, 22.30-0.10u., onderbroken door reclame.

Stakeout (John Badham, 1987, VS). Gewiekste kruising tussen thriller en komedie. Richard Dreyfuss speelt mooi-verward een rechercheur die samen met Emilio Estevez dag en nacht een gangsterliefje moet bespioneren. Hij wordt verliefd en zoekt incognito toenadering. BBC1, 23.00-0.55u.

Le journal du séducteur (Danièle Dubroux, 1995, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Ned.3, 0.23-1.58u.

Frauen sind keine Engel (Willi Forst, 1943, Oostenrijk). Komedie. Op cruise-schip probeert scenariste filmregisseur voor zich te winnen. Met Marthe Harell, Axel von Ambesser, Curd Jürgens. Acteur-regisseur Forst (1903-1980) viel destijds trouwens in ongenade bij Goebbels, nadat hij een rol in Jud Süss geweigerd had. Duitsl.1, 0.45-2.05u.

Flesh and Bone (Steve Kloves, 1993, VS). Tweede film van de regisseur van The Fabulous Baker Boys is een fraai melancholieke semi-road movie vol bizarre observaties van Amerikaanse morsigheid. Schuld, wraak en liefde zijn de trefwoorden in character driven verhaal over de ontmoeting tussen Meg Ryan en de Texaanse kippenhandelaar Dennis Quaid, die beiden vijfentwintig jaar eerder getuigen waren van een gezinsmoord door James Caan. BBC1, 0.55-3.00u.

Marjorie Morningstar (Irving Rapper, 1958, VS). Woman's picture met Natalie Wood als joods meisje dat in New York ambities probeert waar te maken, maar domweg gelukkig wordt als huisvrouw. Ook met Gene Kelly. Duitsl.2, 1.25-3.25u., nagesynchroniseerd.

Desperately Seeking Susan (Susan Seidelman, 1985, VS). Eigentijdse hommage aan genre van de screwball comedy, te herkennen aan eigenzinnige heldin, persoonsverwisselingen, een wervelende plot en cavalcades rond een mysterieus voorwerp. Suffe rijke huisvrouw Rosanna Arquette treedt in de voetsporen van anarchistisch punkmeisje, gespeeld door Madonna die in deze film haar (toenmalige) image vorm gaf. Morgen, SBS6, 13.15-15.00u., met reclame.