President maakt Lewinsky bij verhoor excuses

De advocaten van president Clinton in het impeachment-proces hebben Monica Lewinsky gisteren namens de president verontschuldigingen aangeboden. Dat gebeurde tijdens een verhoor dat Lewinsky, in aanwezigheid van Clintons advocaten, werd afgenomen door een van de aanklagers in het proces.

In een suite van het luxueuze Mayflower Hotel in Washington ondervroeg de aanklager, de Republikeinse Afgevaardigde Ed Bryant, Lewinsky gedurende vier uur. De raadslieden van Clinton konden Lewinsky daarna ook vier uur ondervragen, maar zij zagen ervan af om haar ook maar één vraag te stellen.

Wel las Nicole Seligman, een van de persoonlijke advocaten van de president, een verklaring voor waarin Lewinsky ,,verontschuldigingen werden aangeboden namens de president, voor alle problemen die het impeachment-proces haar heeft bezorgd''. Dit meldde het persbureau Associated Press. Het verhoor vond achter gesloten deuren plaats, maar werd opgenomen op video. Vandaag zal de Senaat de band kunnen bekijken, eveneens achter gesloten deuren, om later deze week te beslissen of de opname geheel of gedeeltelijk openbaar gemaakt wordt. Vier senatoren waren bij de ondervraging aanwezig als een soort scheidsrechters, voor het oplossen van eventuele meningsverschillen over de vragen.

Of het verhoor van Lewinsky nieuwe informatie heeft opgeleverd, is nog niet duidelijk. Aanklager Bryant richtte zich onder meer op de vraag of de president betrokken was bij het plan om cadeautjes, die hij Lewinsky had gegeven, te verstoppen, nadat de advocaten van Paula Jones de spullen per gerechtelijk bevel hadden opgeëist. Ook werd Lewinsky nog eens gevraagd naar het verband tussen de hulp die ze van Clintons vriend Vernon Jordan kreeg bij het zoeken van een baan in New York, en de schriftelijke verklaring waarin ze omstreeks dezelfde tijd onder ede verklaarde dat ze geen seksuele verhouding met de president had.

Bryant sprak na afloop van het verhoor van een ,,productieve sessie''. Veel meer is er nog niet over naar buiten gekomen. Vandaag wordt Jordan verhoord. Morgen is de derde en voorlopig laatste getuige aan de beurt: Sidney Blumenthal, medewerker van Clinton.

Het Witte Huis diende gisteren bij een federale rechter in Washington opnieuw een formele klacht in tegen de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Clintons advocaat David Kendall zei dat hij de rechter heeft verzocht om van Starr te eisen dat hij bewijst dat hij of zijn medewerkers niet de bron zijn van een artikel dat zondag in The New York Times verscheen. In dat stuk werden anonieme ,,medewerkers van Starr'' aangehaald, die zeiden dat de onafhankelijke aanklager overweegt om Clinton nog tijdens zijn presidentschap, en los van het impeachment-proces, in staat van beschuldiging te stellen. De rechter heeft Starr vorig jaar uitdrukkelijk verboden om in het openbaar uitlatingen te doen over de koers van zijn onderzoek.

Starr zei gisteravond in een schriftelijke verklaring dat de kwestie hem ernstige zorgen baart. Hij beloofde een intern onderzoek in zijn kantoor, om na te gaan of een van zijn medewerkers informatie naar The New York Times heeft doorgespeeld. Ook ontkende hij krachtig de beschuldiging van senatoren van beide partijen dat hij door het krantenartikel invloed probeert uit te oefenen op het impeachment-proces.