Papon klaagt historicus aan wegens smaad

Maurice Papon, de Franse oud-ambtenaar en -minister die vorig jaar schuldig is bevonden aan de deportatie van meer dan 1.500 joden in de periode 1942-1944, klaagt een historicus aan wegens smaad. De Franse schrijver-historicus Jean-Luc Einaudi beweert dat Papon in de jaren zestig opdracht heeft gegeven tot het doden van Algerijnse demonstranten. Papon ontkent en eist 300.000 gulden smartengeld. Papon (88) is voor misdaden begaan in de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Hij wacht de behandeling van zijn hoger beroep thuis af. Volgens Einaudi is Papon, die in de jaren zestig hoofdcommissaris van de Parijse politie was, verantwoordelijk voor het bloedbad onder Algerijnen op 17 oktober 1961. De Algerijnen demonstreerden voor de onafhankelijkheid van Algerije. Een onbekend aantal van hen werd door de Parijse politie geslagen, doodgeschoten en in de Seine gegooid. Papon zou hiertoe opdracht hebben gegeven in een memo. (AP)