Ouderen vallen vaak

Huisartsen zijn er vaak niet van op de hoogte als ouderen een verhoogd risico lopen om te vallen. Dat blijkt uit onderzoek waarop huisarts P. Stalenhoef vrijdag hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht.

Ouderen met depressieve gevoelens lopen bijvoorbeeld een vergrote kans om na een eerdere val nog eens te vallen, maar huisartsen weten vaak niet van deze gevoelens af.

Vallen is volgens Stalenhoef de belangrijkste doodsoorzaak onder ouderen. Jaarlijks breken in Nederland ongeveer 15.000 mensen van boven de 65 jaar een heup. Bijna een derde van hen overlijdt binnen drie maanden na de operatie.

Elk jaar vallen ruim een miljoen ouderen in Nederland minstens één keer. Vrouwen vallen vaker dan mannen. Mensen van 80 jaar en ouder vallen vaker dan ouderen onder de 80. Gebruik van kalmerings- en slaapmiddelen, een verminderd gezichtsvermogen of gehoor en problemen met lopen zijn risicofactoren. Ongeveer de helft van de mensen van 70 jaar en ouder heeft loopproblemen.

Stalenhoef onderzocht onder meer de lichamelijke toestand van 311 mensen van 70 jaar en ouder. Van hen viel een derde minstens één keer binnen de acht maanden dat het onderzoek duurde. De helft van hen viel maar één keer, de andere helft meerdere malen.