Nieuwe onrust op Ambon

Op het Indonesische eiland Ambon zijn vandaag nieuwe gevechten opgelaaid tussen christenen en moslims. Ooggetuigen zeiden dat de rellen uitbraken op de markt van de stad Ambon, en dat groepen christenen en moslims elkaar met stenen bekogelden. Volgens een militaire woorvoerder zijn ten minste vier mensen gewond geraakt. Ook is er een dode gevonden, maar onduidelijk is nog of het gaat om een slachtoffer van het nieuwe geweld.

Twee weken geleden kwam het op Ambon tot hevige ongeregeldheden tussen christenen en moslims, waarbij ten minste 65 mensen om het leven zijn gekomen en er op grote schaal huizen en gebouwen in brand werden gestoken. Een lokale journalist zei vanochtend dat de politie waarschuwingsschoten heeft afgevuurd om de vechtende partijen uiteen te drijven.

Een Indonesische krant, Media Indonesia, heeft gisteren geschreven dat de geweldsuitbarsting van twee weken geleden op Ambon minder spontaan is verlopen dan op het eerste gezicht lijkt. Het dagblad citeert uit een rapport van een moslimgroep op Ambon, waarin melding wordt gemaakt van de komst van honderden oproerkraaiers uit Jakarta naar het eiland, in de dagen voorafgaand aan de geweldsuitbarsting. Volgens voorzitter Abdullah Solissa van de organisatie Al-Fatah zouden ten minste 862 vandalen in twee schepen naar Ambon zijn gekomen.

Ook bij eerdere rellen elders in Indonesië is gewezen op de rol van provocateurs. Abdurrahman Wahid, het hoofd van de grootste moslimorganisatie in Indonesië, zei onlangs dat de opdrachtgevers van dergelijke vechtersbazen moeten worden gevonden in kringen van de strijdkrachten of onder aanhangers van oud-president Soeharto. (Reuters)