Nederlandse gijzelaars in Jemen vrij

Een Jemenitische stam heeft vandaag een Nederlands gezin en een Brits echtpaar vrijgelaten die hij twee weken geleden in het noorden van het land had ontvoerd.

De vrijlating werd vanochtend bevestigd door een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Sana'a. De ambassadeur heeft het echtpaar Koolstra en zijn twee jonge kinderen opgehaald in het huis van de leider van de gijzelende stam, sjeik Naji Abdul Aziz al-Shaif. Het gezin maakte volgens de woordvoerder een opgewekte indruk.

Stammen in Jemen hebben de gewoonte buitenlanders te gijzelen als zij de autoriteiten tot een bepaalde handeling willen dwingen. Doorgaans worden de gijzelaars goed behandeld door de betrokken stam. In december eindigde een gijzeling in de dood van vier Britten en Australiërs, maar de daders van die gijzeling waren moslim-extremisten, en de autoriteiten grepen harder in dan gewoonlijk het geval is.

Op de achtergrond van de gijzeling van de Nederlanders en Britten stond een roofmoord door een lid van de Bakil-stam. De autoriteiten hadden een familielid van de dader gegijzeld om een uitwisseling te forceren. De ontvoerders van de Nederlanders en de Britten wilden het gegijzelde familielid loskrijgen. Of de eisen zijn ingewilligd was vanochtend in Sana'a niet bekend. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag was daarvan evenmin op de hoogte. Den Haag was overigens ook niet bij de onderhandelingen betrokken.

Het echtpaar Koolstra en zijn zoons Rense (7) en Gerrit (6) en het Britse echtpaar Rosser, die allen werken voor de Nederlandse charitatieve instelling Worldwide Services, werd op 17 januari ontvoerd op weg van Sadeh in het noorden naar Sana'a. Ze werden vastgehouden in het gebied van Al-Jawf.

Intussen wordt nog onderhandeld over de vrijlating van twee Duitsers, moeder en zoon, die op 26 januari werden ontvoerd door een andere clan van dezelfde Bakil-stam en eveneens in Al-Jawf worden vastgehouden. Hun dochter en zus werd zaterdag vrijgelaten om de eisen van de ontvoerders over te brengen. Ze had moeten terugkeren naar haar ontvoerders, maar heeft dat niet gedaan, en de clan heeft ± onbekende ± dreigementen jegens haar familie geuit als zij niet alsnog terugkomt. Deze ontvoerders eisen dat de autoriteiten de verdachte aanhoudt van de moord op een van hun leiders.