Migrantenarchief bedreigd

Dertien migrantenorganisaties maken bezwaar tegen de voorgenomen vernietiging van gegevens over immigranten tussen 1945 en 1994. Het ministerie van Justitie en de Rijksarchiefdienst zijn van plan deze archieven op te ruimen.

Het betreft dossiers met informatie over de afkomst van immigranten en over het verlenen of intrekken van verblijfsvergunningen. De migrantenorganisaties zijn van mening dat door vernietiging van het materiaal belangrijke historische informatie verloren gaat. Bovendien vrezen zij dat na de grote schoonmaak niet meer te achterhalen is op welke gronden in het verleden beslissingen zijn genomen. ,,Recente discussies over het archief van een joodse bank in de oorlog geeft aan dat oud materiaal onverwacht een actuele maatschappelijke betekenis kan krijgen'', schrijft Yassin Hartog namens de migrantenorganisaties aan de Rijksarchivaris.

Een ander belangrijk bezwaar van de migrantenorganisaties is dat het voor een geschatte negen procent van de immigranten onmogelijk wordt hun zogenoemde afstammingsgegevens te achterhalen. Nadat eind 1996 bekend werd dat de dossiers waarschijnlijk zouden worden vernietigd, heeft de Centrale Archief Selectiedienst uit een steekproef geconcludeerd dat in negen procent van de gevallen de afstammingsgegevens niet elders zijn opgeborgen.

Volgens de Rijksarchiefdienst is de normale procedure gevolgd om te beoordelen wat bewaard moet worden en wat kan worden vernietigd. ,,Wij gaan daarbij behoedzaam te werk, we selecteren niet met een kaasschaaf'', aldus een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is het echter van belang dat iedereen zijn `roots' kan terugvinden. ,,Er is nog niets vernietigd, we zullen dit bezwaar serieus bekijken en wij kunnen de beslissing nog terugdraaien.''