Marokkaanse jongeren niet meer vervolgd

Justitie en politie in Amsterdam hebben het onderzoek stopgezet naar de Marokkaanse jongeren die in december betrokken waren bij rellen. Geen van de jongeren zal voorlopig strafrechtelijk worden vervolgd.

Marokkaanse jongeren waren op 14 en 20 december betrokken bij rellen in Amsterdam-Oost en in Zuid. Op 14 december ontstond bij het politiebureau Balistraat een oploop, nadat twee jongeren waren gearresteerd op verdenking van een poging een auto te stelen. Jongeren verzetten zich tegen de arrestatie, waarop de politie enkele charges uitvoerde.

Bij een demonstratie tegen de bombardementen op Irak op 20 december begonnen jongeren op het Museumplein stenen te gooien naar het Amerikaanse consulaat en de politie. Diezelfde dag was er opnieuw een rel bij bureau Balistraat.

Volgens persofficier J. Steenbrink is in grote lijnen bij justitie bekend wie aan de rellen hebben meegedaan, maar is het bewijs tegen hen niet te leveren. ,,We moeten daden kunnen terugbrengen naar individuen en dat lukt niet.'' Volgens hem toont het vastlopen van het onderzoek aan dat justitie niet zonder de beelden kan die zijn gemaakt door SBS6, fotoagentschap Werner en de lokale tv-zender AT5.

De rechtbank van Amsterdam gaf ruim een week geleden toestemming beelden te gebruiken van SBS6 en het fotoagentschap Werner die gemaakt zijn op 20 december. Maar omdat in deze zaak cassatie is aangetekend bij de Hoge Raad, zal justitie het beeldmateriaal voorlopig niet bij het onderzoek betrekken. ,,De banden liggen in de ijskast'', aldus Steenbrink.

Volgens de rechter in Amsterdam was het belang van justitie om de daders te kunnen opsporen groter dan het belang van de journalistiek om aan vrije nieuwsgaring te kunnen doen. Journalisten vrezen in hun werk belemmerd te worden als relschoppers weten dat justitie hun beelden kan opeisen. SBS6 en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gingen daarom in cassatie. De Hoge Raad zal zich naar verwachting over een maand of vijf over de zaak buigen.

Justitie en politie in Amsterdam werken aan maatregelen om voortaan sneller zelf een camerateam in te zetten.