Kroatische vrij bij gebrek aan bewijs

De 72-jarige Nada Sakic, die in november in Kroatië werd gearresteerd op de beschuldiging van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, is gisteren vrijgelaten. Er is onvoldoende bewijs om haar nog langer vast te houden. Nada Sakic is de vrouw van Dinko Sakic, die in de oorlog commandant is geweest van het concentratiekamp van Jasenovac. Zij zelf werkte in dat kamp als bewaakster. Ze zou zich in die hoedanigheid schuldig hebben gemaakt aan moord op en marteling van gevangenen. In Jasenovac, `het Auschwitz van de Balkan', zijn tienduizenden Serviërs, joden, Roma en anti-fascistische Kroaten op gruwelijke wijze vermoord. Het echtpaar werd in de loop van vorig jaar aan de Kroatische autoriteiten uitgeleverd door Argentinië, het land waar de Sakic' na de oorlog vijftig jaar lang in alle rust hebben geleefd. Dinko Sakic blijft gevangen, in afwachting van zijn proces wegens oorlogsmisdaden. (Reuters)