KLM op verlies na lage groei luchtvaart

Tegenvallende groei van het luchtvervoer en de staking bij partner Northwest hebben luchtvaartmaatschappij KLM in het derde kwartaal van het lopende boekjaar een verlies opgeleverd van 29 miljoen gulden. Dat heeft de KLM vanmiddag bekendgemaakt. Vorig jaar boekte de onderneming in deze periode nog een winst van 46 miljoen.

Dat de resultaten van KLM slechter uit zouden pakken, was al langer duidelijk. Nadat het bedrijf begin augustus vorig jaar bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers ('98/'99) nog juichend meldde dat de winst over 1998 `belangrijk hoger' zou zijn, kwam KLM amper twee maanden later met het bericht dat de winst over 1998 lager zou zijn dan aanvankelijk was voorspeld. Als oorzaken noemde KLM toen al de staking bij de Amerikaanse partner Northwest en de Azië-crisis.

Over de invloed van deze gebeurtenissen op het resultaat waren analisten erg onzeker. De schattingen voorafgaand aan de bekendmaking van de cijfers vandaag door KLM variëren van een verlies van 49 miljoen gulden tot een winst van 20 miljoen gulden. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers vanmorgen vrij rustig op het uiteindelijke verliescijfer van 29 miljoen. Nadat de koers van het aandeel eerst fors zakte met bijna drie procent, herstelde het aandeel zich al snel en steeg de koers weer tot iets onder de 24,25 euro. De omzet van KLM kwam in het derde kwartaal van het lopende boekjaar uit op 3,14 miljard gulden. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen de omzet van de KLM 3,27 miljard gulden bedroeg. In dezelfde periode is het bedrijfsresultaat veel sterker gedaald: van 118 miljoen gulden in het derde kwartaal van 1997 tegen 22 miljoen gulden in het derde kwartaal van het nu lopende boekjaar. Door financiële lasten van per saldo 49 miljoen gulden komt KLM uiteindelijk op een nettoverlies van 29 miljoen uit. Vanmorgen werd bekend dat de Europese Commissie voorlopig geen toestemming geeft voor de inlijving van Martinair door KLM.

MARTINAIR: pagina 15