KINDER-CLAFOUTIS

,,Verandering van spijs doet eten'', is een gezegde dat voornamelijk op volwassenen slaat. Kinderen zijn vaak lastige eters. En zelfs baby's maken trammelant. Geef ze in een of ander buitenland een potje met eten met vreemde smaak, de exotische puree wordt behendig met de tong weer naar buiten geduwd. Ouders kunnen niet vroeg genoeg beginnen met hun kinderen te laten wennen aan een gevarieerd menu. Met Franse kindertjes lukt dat immers ook.

In het Amerikaanse maandblad Saveur schreef Marianne Jacobi hoe het was om met de familie van de V.S. naar Aix-en-Provence te verhuizen, waar de kinderen naar een Franse school moesten. Tijdens de middagpauze die 2 1/2 uur duurde werd in de kantine uitgebreid geluncht. Na één blik op het menu voorzag moeder een 3-sterren catastrofe. De kleine Jacobi's die in hun vaderland op school pizza, kipnuggets en hotdogs gewend waren kregen in Frankrijk aan een gedekte tafel met linnen servetten een 3-gangen maaltijd geserveerd. Konijn met ratatouille, zeebaars, paté, gegratineerde bloemkool, vissoep, salade van haricots verts. Vooral de chipolata's, van die kleine dunne pittige worstjes, vonden ze vreselijk. De Franse friet beviel echter goed. Er was één schoolregel waar alle kinderen zich aan dienden te houden: ze moesten minstens de helft op eten van wat er op het bord lag anders mochten ze niet buiten spelen. Zo leerden de kleine Jacobi's in Frankrijk 2 dingen: ander eten proeven en vooral ook zwijgen als je iets niet lust. Vandaag een recept voor een clafoutis, een Frans dessert dat oorspronkelijk met kersen wordt bereid. Maar clafoutis met andere vruchten bestaan ook. In deze wordt voor de vulling zowel een zoet als een hartig ingrediënt gebruikt, namelijk peer en roquefort. Vet een ronde, ondiepe vuurvaste schaal in met boter. Zeef de bloem boven een kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en breek hier de eieren in. Meng ze door de bloem en voeg de melk toe. Zorg voor een klontvrij beslag. Snijd de geschilde peren waarvan de klokhuizen verwijderd zijn in partjes, die op de bodem van de schaal worden gelegd. Leg hier en daar roquefortkruimels. Giet het beslag in de schaal en bak de clafoutis ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

    • Anne Scheepmaker