Hoera, eindelijk!

Het begon er langzamerhand op te lijken dat the nanny en haar geliefde mister Sheffield decennialang zinderend van de erotische spanning om elkaar heen zouden draaien zonder ooit hun lusten te consumeren. We zagen zoiets al eerder gebeuren bij koppels als Superman en Loïs en Tony en Angela (uit de VARA-comedy Who's the Boss?). Maar in de tijd dat de kinderjuffrouw dankzij Louise Woodward en de Australische die een Nederlands jongetje doodschudde in een weinig positief daglicht staat, is het zo ver. In de laatste aflevering van dit seizoen zien we nanny Fran Fine tijdens een traditionele joodse bruiloft mevrouw Sheffield worden én pleegmoeder van Sheffields kinderen die inmiddels zo oud zijn dat ze geen kindermeisje meer nodig hebben.

Vijf jaar na de dood van zijn eerste vrouw en grote liefde hertrouwt de workaholic Sheffield dan toch weer. Vijf jaar zou het duren voordat hij als stijve Engelsman gewend was aan de extravagante dame die met haar uitbundige fratsen en kleedgedrag voortdurend zijn maatschappelijke positie in diskrediet bracht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over haar enorme nasale stem en bijpassend accent.

Maar eerst, zoals verplicht in het genre comedy, dreigt het huwelijk tig keer te worden afgelast. Familieleden, voormalige huwelijkskandidaten en een jaloerse zakenpartner komen stoken, een bachelorparty loopt uit de hand en ruzies over bijvoorbeeld wie aan welke kant slaapt worden het stel bijna fataal. Net als de moeder van de bruid die het eetbare ondergoed opsnoept dat bedoeld was voor de huwelijksnacht.

Toch wordt het natuurlijk uiteindelijk een happening. In de eerste plaats door de wervelende nanny zelf, ook wel omschreven als het gezicht uit de Vogue en de stem uit Queens en bekend om haar felgekleurde, superstrakke mini-outfits die echte kindermeisjes, of liever, vrouwen die werken, natuurlijk nooit dragen omdat er niet in te bewegen valt. ,,Je hebt nooit voor me gewerkt'', is dan ook het antwoord als Fran Sheffield vraagt of de bruidegom het niet vervelend vind met een werknemer te trouwen.

Maar de aflevering wordt helemaal leuk door de grappen van de Jiddische vrouwelijke huwelijksgasten die nóg meer over de top gaan. Alleen al met hun buitensporig glitterende, zuurstokkleurige gewaden die zo enorm zijn dat je verwacht dat ze van de tentenafdeling van Perry Sport afkomstig zijn. En natuurlijk met voedsel: Fran's tantes blijken net zo van taartjes te houden als haar moeder die haar forse lijf graag hult in strakke, met pailletten geappliqueerde paarlemoerkleurige trainingspakken.

Tijdens de huwelijksuitzending wordt teruggeblikt op vijf jaar the Nanny, een comedy die op websites wel vergeleken wordt met Lucy Ball's tv-shows. Vanaf 26 juni gaat de NCRV afleveringen herhalen. Het huwelijk betekent overigens niet, zoals bij zoveel series wel het geval is geweest, het einde van de comedy. Een zesde serie is al aangekocht. Deze zal onder voorbehoud eind dit jaar bij de NCRV worden vertoond. Dan zullen we zien of dit gehuwde koppel wél blijft boeien. Andere televisieseries (zoals bijvoorbeeld Superman) stortten na het bekendmaken van de huwelijksplannen volledig in.

Net als in een echt huwelijk.

De Bruiloft van The Nanny, vandaag en morgen, Ned.1, 18.02-18.28u.

    • Lukas Keijser