Hoe zeg je dat je heet

Rond 1960 moeten in Nederland honderden meisjes de naam Monique hebben gekregen, want op de opleiding HBO-J, waar ik les gaf, heetten in één en hetzelfde jaar 19 van de 120 eerstejaarsstudenten Monique. Tegenwoordig vind je in groep één van de basisschool enkele jongens die Max heten en een stuk of drie meisjes Anne. Even goed nog lastig voor juf, maar de golven van dezelfde modenamen lijken af te nemen.

Voor 1960 waren Annie, Marie, Jan en Piet populair, maar die namen komen nu bijna niet meer voor. Met welke voornaam maak je een kind gelukkig?

Niet met een naam die anders wordt uitgesproken dan geschreven. Ongelukkig zijn de meisjes die met de naam Kayleigh worden opgezadeld. Het kind is drie jaar en dan begint het: ,,Hoe heet jij? Hoe? Wat? Zeg dat nog eens?'' Daarna houdt het kind de lippen op elkaar.

Volgens een NIPO-onderzoek van 1995 houdt slechts een enkel ouderpaar rekening met de betekenis van de naam. Nu zegt de betekenis ook maar zelden iets waardevols. Picasso noemde zijn dochter Paloma (duif) omdat hij van duiven hield. Franciscus betekent: `Fransman'. Daar schiet je ook niet veel mee op.

Het is verstandig om je kind meer dan één naam te geven, zodat later, als de naam niet bevalt, het de tweede of derde naam kan kiezen. Heette je Libero, Sil of Ariël, voordat die wegwerpluier of dat wasmiddel op de markt kwam, dan kost het moeite en geld om van die naam bevrijd te worden.

En dan die initialen. Mijn moeder heette Wilhelmina Cornelia, en dat heeft haar levenlang dwarsgezeten: W.C. Het meisje dat de initialen B.H. kreeg, verweet haar ouders deze onzorgvuldigheid. Er was niet over nagedacht ± Beatrix Hermine vonden ze gewoon mooi.

Tweelingen met dezelfde initialen, dat is vragen om moeilijkheden. Ze hebben al dezelfde achternaam en dezelfde geboortedatum. Dat wekt zeker verwarring in het ziekenhuis, bij een abonnement en op school.

Ook is belangrijk om uit te zoeken hoe de achternaam bij de voornaam past. Want Peter Rast wordt vaak verstaan als Pederast. Han Noort moet telkens die twee ennen spellen en Rob Arend blijft uitleggen dat hij geen Barend heet.

Heb je een lange achternaam en geven je ouders je daarbij een lange voornaam, bijvoorbeeld Hannelore-Marie van Amerongen, dan ontdek je dat op computerlijsten vaak het laatste stukje van je naam ontbreekt.

Roep dus de naam door het huis, schrijf hem zoals je het zegt, let op de geboorteaankondigingen om modes te ontlopen, luister naar de klank van voor- en achternaam en vergeet niet hoe gelukkig je een familielid maakt door ergens in de namenrij van de baby zijn naam te vermelden.

    • Cecile Beijk-Van Daal