Held en boeman tegelijk

De Belgische wielersport is na het WK veldrijden verdeeld in twee kampen. Honderden supporters uit West-Vlaanderen stonden gisteravond in de aankomsthal van vliegveld Zaventem met toeters en bellen voor hun regionale wielerheld Mario de Clercq, die zondag in het Slowaakse Poprad zijn wereldtitel bij het veldrijden prolongeerde. In dezelfde hal trakteerden enkele tientallen Kempenaren hun rivaal De Clercq op een fluitconcert. Hij zou hun provinciale trots Erwin Vervecken op onsportieve wijze hebben bestreden bij het WK.

In de Belgische kranten was de ruzie tussen de oude Vlaming De Clercq en de jonge Kempenaar Vervecken zowel gisteren als vandaag voorpaginanieuws. Wielerverslaggevers en hoofdartikelschrijvers namen openlijk stelling in het ,,succesverhaal met een wrange bijsmaak'', zoals Het Nieuwsblad de wereldtitelstrijd betitelde. België won in het weekeinde vijf van de negen medailles in Poprad. Maar de rijke oogst werd overschaduwd door de vete tussen De Clercq en Vervecken.

Beide Belgische crossers spreken sinds zondag geen woord meer met elkaar, nadat achtervolger De Clercq koploper Vervecken in de laatste ronde was gepasseerd. Vervecken noemde De Clercq na afloop van de race ,,een dikke egoïst en een onsportieve klootzak''. Vervecken had gerekend op een wederdienst van De Clercq, die bij het WK van 1998 zou hebben geprofiteerd van het afstopwerk van Vervecken. De Clercq toonde zich gisteren nog altijd de onschuld zelve. ,,Een wereldtitel geef je niet cadeau, zelfs niet aan een landgenoot.''

Op het vliegveld van de Slowaakse stad Košice stonden De Clercq en Vervecken gistermiddag lijnrecht tegenover elkaar. De jonge Vervecken wist zich in een hoekje van de vertrekhal slechts gesteund door enkele junioren van de Belgische wielerploeg. De Clercq werd tien meter verderop omgeven door het merendeel van de beroepsrenners. Bondscoach Eric de Vlaeminck fungeerde zonder succes in de rol van vredestichter. ,,Ik moet de jongens in het gareel houden, maar ik ben God niet'', zei De Vlaeminck in Košice.