FOREIGN AFFAIRS

Londen en New York zullen hun strategische positie op de financiële wereldmarkt versterken. Daarnaast zal er een groep kleinere financiële centra ontstaan. Daarvan zal Frankfurt de belangrijkste worden. Hoewel Hongkong en Tokio een deel van hun positie hebben moeten prijsgeven is het niet waarschijnlijk dat Singapore en Sidney hun plaats kunnen innemen ook al zijn ze in opmars.

In Foreign Affairs schrijft Saskia Sassen van de University of Chicago dat locatie essentieel is voor het succes van financiële centra, ook al is de handel dankzij digitalisering en decentralisering ogenschijnlijk niet meer afhankelijk van locatie. Want om financiële operaties goed uit te voeren heb je meer nodig dan een postbusnummer en een e-mailadres: bijvoorbeeld hooggeschoolde medewerkers die persoonlijk contact met elkaar hebben teneinde de informatie goed te interpreteren. De sociale infrastructuur is dus minstens even belangrijk als de technische.

De belangrijkste verandering in het bankwezen is de permanente fusiemanie. De marktconcentratie binnen de toptien van de vijftig grootste financiële instellingen is tussen 1992 en 1997 verdubbeld. Door de fusie tussen Swiss Bank en Union Bank of Switzerland ontstond in 1997 's werelds grootste financiële instelling die goed is voor 638 miljard dollar. Vier maanden daarna werd deze overtroefd door de fusie tussen Citibank en Travelers met een gezamenlijke waarde van 698 miljard dollar, wederom overtroffen door de fusie tussen Deutsche Bank en Bankers Trust in november 1998.

Volgens de auteur is Londen op dit moment bij uitstek de stad van het grote geld. Londen leidt de wereldtop met 1,8 biljoen pond aan institutionele beleggingen, en is de grootse beurs voor de handel in buitenlands geld, met een marktaandeel van 40 procent, veel groter dan dat van New York.

Foreign Affairs verschijnt zes keer per jaar en is verkrijgbaar in de kiosk.

    • Herman Frijlink