Feyenoord niet gestraft voor rellen met fans

De Europese voetbalbond (UEFA) legt Feyenoord geen sancties op voor de rellen waarbij een deel van de Rotterdamse aanhang zaterdag in Leverkusen betrokken was. Tijdens de ongeregeldheden is er volgens de Duitse media voor zeker 700.000 gulden schade aangericht. De club wil de schade verhalen op de relschoppers. Naar aanleiding van de rellen neemt Feyenoord de komende anderhalf jaar geen supporters meer mee naar internationale wedstrijden.

,,We hebben van de rellen en het besluit van Feyenoord gehoord'', zei gisteren een woordvoerder van de UEFA in Nyon. ,,We betreuren de ongeregeldheden, maar daar blijft het bij. De wedstrijd tussen Feyenoord en Leverkusen was een vriendschappelijk duel. Niet de UEFA maar de nationale voetbalbond is verantwoordelijk.''

De KNVB zou kunnen besluiten Feyenoord niet in te schrijven voor Europese toernooien, maar ziet voorlopig van sancties af. ,,We hebben alle gegevens over de rellen bij de politie in Leverkusen opgevraagd. Die gaan we eerst bekijken. Daarna beraden we ons over eventuele stappen'', aldus voorlichter Rob de Leede.

De afwachtende houding van de voetbalbond hangt samen met een onderzoek van de commissie-Stekelenburg. Onder leiding van de burgemeester van Tilburg bekijkt een werkgroep hoe het voetbalvandalisme kan worden teruggedrongen. ,,Wij willen de commissie-Stekelenburg niet voor de voeten lopen'', zei De Leede. ,,Daarom gaan we nu ook niet allerlei dingen over supporters van Feyenoord roepen. Dat zou niet verstandig zijn. De commissie-Stekelenburg hoopt de resultaten van het onderzoek over drie weken te presenteren. Tegen die tijd hopen wij meer details over de rellen in Leverkusen te hebben.''

Trainer Leo Beenhakker is het volledig eens met het besluit van het bestuur van Feyenoord om tot ten minste de zomer van 2001 langs de officiële weg geen supporters meer mee te nemen naar buitenlandse wedstrijden.

,,Een prima maatregel'', zei hij gistermiddag in de Kuip na de training. ,,Laat die halve zolen maar lekker thuis blijven. Voor het elftal is een leeg vak natuurlijk een belangrijk verlies. Maar het kan echt niet anders.''

Beenhakker wilde eerst niets zeggen over de rellen van zaterdag in Leverkusen. Hij wilde alleen over voetbal praten, zoals de komende bekerwedstrijd van donderdagmiddag in en tegen Utrecht. Toch kon de voormalige bondscoach niet om de actualiteit heen. Voor de microfoon van Radio Rijnmond sprak hij uiteindelijk harde taal richting de harde kern van de Rotterdamse aanhang.

,,Er is een spoor van vernietiging in Leverkusen achtergelaten'', sprak Beenhakker grimmig. ,,Het is nu echt de hoogste tijd dit zooitje te elimineren. Gewoon zeggen: oprotten allemaal.'' Volgens Beenhakker kan alleen een `radicale' oplossing het voetbal in Nederland redden van het vandalisme. ,,Daarvoor moet je niet bij mij zijn, maar bij de politiek. Op sommige momenten vind ik het wel eens jammer dat ik niet in de politiek zit.''

Van een lekkere voetbalsfeer was maandag bij Feyenoord geen sprake. ,,We schamen ons allemaal dood'', bekende Beenhakker. ,,De spelers zijn zwaar aangeslagen. Ze zaten in de kleedkamer elkaar wezenloos aan te kijken. Ik ben ook meer dan verontwaardigd. Wat er in Leverkusen is gebeurd, is te schandalig voor woorden. Als club ben je kansloos tegen dit soort gasten.''

Beenhakker, die ooit twijfelde over contractverlenging in de Kuip juist vanwege het `randgebeuren', sprak van een haat-liefdeverhouding met de aanhang. ,,Aan de ene kant krijgen we heel veel steun van onze supporters. Welke club wordt bij een oefenwedstrijd in Duitsland gevolgd door ruim duizend fans? Dat is fantastisch. Een hele kleine groep verziekt het echter voor de rest. Die jongens hebben dus het recht niet om zich supporter van Feyenoord te noemen. Ze beseffen niet dat ze de club kapot maken.'' (ANP)