El Al vloogzonderregistratie

Een vrachtvliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al is gisteren op Schiphol geland zonder registratiegegevens op de romp. Het is in de luchtvaart volgens internationale regels streng verboden om deze zogenoemde `nummerborden in de lucht' weg te laten. Via de registratie kan onder meer worden herleid uit welk land het toestel afkomstig is. Het niet aanbrengen van de gegevens op het vliegtuig geldt als een strafbaar feit.

De komst van vlucht LY 801 uit Tel Aviv veroorzaakte veel commotie op de luchthaven. De havendienst schakelde onmiddellijk de politie in die de Boeing 747 aan de grond hield. De officier van justitie in Haarlem legde de maatschappij een ter plekke te betalen boete van vijfduizend gulden op, waarna met `speedtape-plakband' de registratie 4X-AXK alsnog provisorisch op de romp werd geplakt. Het toestel keerde direct daarna terug naar Tel Aviv. Justitie heeft de Rijksluchtvaartdienst inmiddels van het incident op de hoogte gesteld.

Het voorval komt ongelegen voor El Al, dat, door de activiteiten van de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer, toch al te maken heeft met publicitaire tegenwind. Uitgerekend vorige week werd bekend dat de commissie beschikt over informatie en getuigenissen die aangeven dat El Al slordig zou omgaan met de technische- en logistieke gang van zaken.

De bedrijfswoordvoerder in Tel Aviv geeft `de fout' ruiterlijk toe. Volgens hem had het toestel op haar thuisbasis in Tel Aviv onlangs een nieuwe laag verf gekregen en was bij die gelegenheid de registratie per abuis overgespoten. Maar hij benadrukt dat de Boeing slechts eenmalig `ongeïdentificeerd' heeft gevlogen en dat inmiddels alles weer in orde is. Hoe het kan dat een gerenommeerde maatschappij als El Al dit doet, is volgens de woordvoerder simpel te verklaren: ,,We zijn het gewoon vergeten''. Om er schuldbewust aan toe te voegen: ,,Maar we bieden daar natuurlijk excuses voor aan''.