Dertien illegalen mogen blijven

Dertien witte illegalen en voormalige hongerstakers uit de Haagse Agneskerk hebben een verblijfsvergunning gekregen. Staatssecretaris Cohen (Justitie) heeft dit gisteren bekendgemaakt. De overige 119 hongerstakers krijgen geen vergunning; 55 mensen moeten binnen een maand het land verlaten, 64 mensen hebben nog een procedure bij de rechter lopen.

Cohen zei gisteren teleurgesteld te zijn in het aantal mensen dat niet aan de criteria van de zogenoemde witte-illegalenregeling voldeden. Illegalen moeten gedurende zes aaneengesloten jaren tweehonderd dagen `wit' hebben gewerkt en dus premies en belastingen hebben afgedragen. ,,Ik dacht dat veel van hen net niet aan deze criteria voldeden'', aldus Cohen, ,,Maar een substantieel aantal mensen bleek bij benadering niet aan de voorwaarden te voldoen.''

De hongerstaking, die op 30 november begon, eindigde na achttien dagen na een toezegging van de staatssecretaris om persoonlijk de dossiers nog eens te bekijken. Cohen heeft uiteindelijk besloten om humanitaire redenen en op basis van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid dertien hongerstakers te legaliseren. Inclusief hun gezinnen gaat het om veertig mensen.

De voormalige hongerstakers en het solidariteitscomité reageerden gisteren teleurgesteld op het besluit van Cohen. De illegalen, die vanochtend bijeenkwamen om zich op nieuwe acties te beraden, zeggen een nieuwe hongerstaking niet uit te sluiten. Hun advocate G. Later heeft inmiddels aangekondigd formeel bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing. Volgens het ministerie van Justitie is tegen de discretionaire bevoegdheid van de bewindsman echter geen bezwaar of beroep mogelijk is. Volgens advocate Later zijn de beslissingen van Cohen ,,willekeurig en volstrekt onbegrijpelijk''. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Cohen een weloverwogen belsuit heeft genomen. VVD en CDA dringen er aan op actieve uitzetting van de 55 illegalen die binnen een maand Nederland moeten verlaten.

De ex-hongerstakers zeiden gisteren ,,geschokt en teleurgesteld'' te zijn. Volgens A. Pouri van het solidariteitscomité voelen de illegalen ,,zich in de maling genomen'' door Cohen omdat hij toezeggingen zou hebben gedaan die niet zouden zijn nagekomen. ,,Hij heeft niet naar het arbeidsverleden van de mensen gekeken. Dat was de belangrijkste factor''. De afgewezen illegalen eisen dat ze alsnog worden gehoord door de adviescommissie vreemdelingenzaken.

WITTE ILLEGALEN: pagina 3