DE TV-DESKUNDIGE

,,Ik kan makkelijk een uur per week op televisie en radio over voeding praten'', zegt Patricia Schutte. In plaats daarvan is de voedingsdeskundige wekelijks zes minuten bij het middagprogramma Jos op 1 te zien, en wordt ze op onregelmatige basis door andere programma's gebeld. ,,Het zijn meestal consumenten- of infotainmentprogramma's zoals Koffietijd, De Ochtenden, RTL Live, maar ook wel RTL Nieuws en 2 Vandaag.'' Vragen om op de regionale televisie te verschijnen, probeert Schutte binnen de perken te houden. Lokale omroepen ,,maken helaas geen kans.'' Ze wordt door de programmamakers gevraagd omdat ze als voorlichter werkt bij het Voedingscentrum. ,,Af en toe vertellen collega's hun verhaal op tv, maar meestal ben ik dat. Het leuke en uitdagende is dat je door televisie de boodschap over gezond eten landelijk kunt uitdragen. Voorlichting via brochures is toch beperkter. Naar mate ik het langer doe, krijg ik ook meer ervaring in hoe ik een moeilijke voedingsboodschap eenvoudig kan maken. Ik stem mijn praatje af op de vragen die via onze Voedingstelefoon binnenkomen of op actuele gebeurtenissen. Deze week is het de Europese food safety week, daar zal ik het woensdag bij Jos over hebben.''