Colombia: nieuwe ontvoeringen

Een ultra-rechtse paramilitaire groepering, de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), heeft in een brief de ontvoering, vorige week, van vier activisten voor de rechten van de mens opgeëist. Volgens Carlos Castaño, leider van de AUC, is dit het begin van een nieuwe reeks acties, waarbij mensenrechtenactivisten het doelwit zijn. Castaño zegt de non-gouvernementele organisaties geen schrik te willen aanjagen; hij wil met de acties de aandacht vestigen op de aanwezigheid van ,,subversieve'' elementen in mensenrechtenorganisaties. De vier gekidnapte mensenrechtenactivisten zijn volgens de paramilitairen handlangers van de linkse guerrilla. De organisatie waarvan de activisten deel uit maken heeft dit met klem ontkend. Het viertal wordt pas vrijgelaten na beëindiging van het gewapende conflict in Colombia, aldus AUC. (AP, Reuters)