Clinton komt met groeiend overschot budget in 2000

President Clinton heeft gisteren een begroting voor het budgettaire jaar 1999/2000 gepresenteerd met een verder toegenomen overschot van 117,3 miljard dollar. Het totaal aan uitgaven bedraagt 1770 miljard dollar. De Amerikaanse president negeert de wens van de Republikeinse meerderheid in het Congres voor een brede belastingverlaging.

De komende jaren zal het begrotingsoverschot alleen maar groeien. Voor het jaar 2000/2001 is een overschot van 131 miljard dollar geraamd. In 2009 zal het overschot 393 miljard dollar bedragen. In het lopende jaar rekent de regering erop 79,3 miljard dollar over te houden. President Clinton zei bij de overhandiging van de plannen aan het Congres dat ,,er vele jaren van overschotten aankomen, als we tenminste vastberaden blijven''.

In de begroting van in totaal 1770 miljard dollar is meer geld uitgetrokken voor defensie, gezondheidszorg, onderwijs en ouderdomsvoorziening. De Republikeinen willen een belastingverlaging van 10 procent. De Democraten, met Clinton voorop, willen de groeiende overschotte de komende jaren vooral gebruiken om de sociale zekerheid te verbeteren. Onlangs kritiseerde Fed-topman Greenspan Clintons plan een deel van deze gelden te beleggen in aandelen.

Voor het eerst in vijftien jaar trekken de VS meer uit voor defensie. Deze post groeit op de gepresenteerde begroting met 2,1 procent tot 268,2 miljard dollar. Een deel daarvan is bestemd voor de grootste salarisverhoging in het leger sinds jaren. Bij de opstelling van de begroting is de regering ervan uitgegaan dat de Amerikaanse economie het komende jaar 2 procent groeit. Dat is hetzelfde groeipercentage als waarvan ze dit jaar uitgaat. Eind vorige week werd bekend dat de economische groei vorig jaar 3,9 procent bedroeg.

In het nu voorgelegde budget nemen de belastinginkomste per saldo met 11,2 miljard dollar toe. Clinton wil de komende vijf jaar 34,5 miljard dollar meer binnenhalen door de federale belasting op sigaretten te verhogen.

Het is zeer twijfelachtig of het Congres hiermee instemt. Clinton denkt in de periode 2001-2004 ook 18,9 miljard dollar binnen te halen op grond van de overeenkomst (van 206 miljard dollar) van de deelstaten met de tabaksfirma's over compensatie voor gezondheidsproblemen als gevolg van roken. Door gaten in de belastingwetgeving voor ondernemingen te dichten moet de belastingopbrengst de komende vijf jaar met nog eens 7,2 miljard dollar toenemen.

Tegelijkertijd komen er tot 2004 32,6 miljard dollar aan belastingkortingen, waaronder 1000 dollar voor mensen die ouders of zieke familieleden verzorgen. Ook komt er een belastingkorting van 25 procent voor investeringen in banken en andere financiële instellingen ten behoeve van arme buurten.

De staalindustrie kan rekenen op 300 miljoen dollar aan belastingvermindering in verband met goedkope import uit onder meer de Aziatische crisislanden. (Reuters, AP)