Brussel wil opheldering over subsidiestroom voor SCI

Het ministerie van Economische Zaken krijgt morgen een vragenlijstje van de Europese Commissie over de subsidiestroom aan het Amerikaanse SCI Systems in Heerenveen. Brussel wil opheldering over de overheidssteun waarmee SCI, dat computers assembleert voor Hewlett-Packard, naar Nederland is gehaald.

Vorig jaar december ging de eerste paal voor de nieuwbouw van SCI de grond in op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF) in Heerenveen. De onderneming investeert er zestig tot zeventig miljoen gulden. De komst van het bedrijf levert werk op voor 1200 tot 1600 mensen.

Al eerder rezen bij Europees commissaris K. van Miert (Mededinging) vragen over de grondprijs die SCI in Heerenveen betaalde. De 24 hectare werden aangekocht voor vijf gulden per vierkante meter. Volgens Economische Zaken is de prijs ,,scherp'' maar ,,niet gek laag.'' Een woordvoerder: ,,We hebben een taxatierapport laten maken en daarin staat dat vijf gulden een redelijke prijs is. SCI is het eerste bedrijf dat zich op het IBF vestigt en heeft daardoor extra kosten, waardoor de prijs verdedigbaar is. We hebben de indruk dat we de commissie overtuigd hebben. Er is netjes gehandeld.''

De Europese Commissie schrijft volgens de Leeuwarder Courant in haar rapport ,,serieuze'' twijfels te hebben over de opeenstapeling aan diverse subsidies, die ambtenaren in Brussel ,,illegaal'' zouden noemen. Alles bij elkaar zou SCI een subsidie van tussen de vijftig en zestig procent van de totale investering hebben gekregen. Als dit ten onrechte is gebeurd, zou het bedrijf de overheden ongeveer twintig miljoen moeten terugbetalen. Economische Zaken noch de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) zegt inzage in het rapport te hebben gehad. Eén van de regelingen waarbij Brussel vraagtekens zet is een huisvestingsvergoeding voor een aantal stafleden van SCI. De gemeente Heerenveen stelde 365.000 gulden beschikbaar voor tijdelijke huisvesting. De kwartiermakers benutten daar 200.000 gulden van. Woordvoerder H. Termeulen van de gemeente Heerenveen noemt de vergoeding voor hotelkosten ,,onderdeel van de afspraken.'' Hij spreekt tegen dat het ,,verkapte subsidie'' betreft. ,,SCI zat met extra kosten en wij wilden graag dat men zich hier vestigde.''

De Europese Commissie wil verder opheldering over de door het Bedrijvenpark bedachte constructie om SCI 24 hectare grond te verkopen, waarna het IBF weer tien hectare terugkocht. Vraagtekens zou Brussel tevens plaatsen bij een subsidie waarbij SCI voor elke langdurig werkloze die het in dienst neemt 10.000 tot 18.000 gulden krijgt.