Borst op Weissensee snelste in eindsprint

Yep Kramer fluisterde hem de winnende wedstrijdtactiek in de oren. ,,Doe geen gekke dingen, spaar je voor de eindsprint'', zei de routinier. Ruud Borst nam de raad van zijn ervaren teamgenoot ter harte. Terwijl concurrent Henk Angenent zich afmatte in de laatste ronde, hield Borst zich rustig. Hij had daardoor de kracht om Angenent in de eindsprint van de Open NK marathonschaatsen te kloppen.

Voortijdig ontsnappen was voor de deelnemers aan de wedstrijd op de Weissensee in Oostenrijk zo goed als onmogelijk. Vanwege de perfecte weersomstandigheden (15 graden vorst, windstil) lag het tempo direct vanaf de start enorm hoog. Over de honderd kilometer deden de schaatsers tweeëneenhalf uur (2.32.34), een gemiddelde van veertig kilometer per uur.

Borst had al gauw in de gaten dat veel demarreren nodeloos energie zou kosten. ,,Het ging zo hard. Het was erg moeilijk weg te komen. Als dat al een groep lukte, werd die door een simpele tempoversnelling van het peloton zo weer teruggepakt.'' Op het goed geprepareerde ijs wisten Lammert Huitema, Arnold Stam en Peter Baars niettemin in de laatste ronde te ontsnappen. De krachtenverslindende poging werd net op tijd verijdeld door Piet Kleine. Hij reed het gat dicht voor zijn kopman Jan-Maarten Heideman, die zijn titel van afgelopen jaar probeerde te prolongeren.

Weer bij elkaar reed het peloton op de finish af. De beste sprinters meldden zich vooraan, met Angenent in een prominente rol. De winnaar van de laatste Elfstedentocht klopte in de sprint Heideman en René Ruitenberg, maar Borst wist hem nog net voorbij te gaan. Bij het NK marathon in Deventer, begin januari, ging het ook zo. Toen werd Angenent eveneens tweede achter Borst. Angenent leidt in het KNSB-klassement, maar schreef dit seizoen nog niet één wedstrijd op zijn naam. ,,Weer was ik er dichtbij, en weer lukt het niet'', foeterde hij na afloop.

Borst kon zijn geluk niet op. ,,Nu ben ik er wel zo'n beetje'', realiseerde hij zich. ,,Ik rijd sterk in het KNSB-klassement. Het NK in Deventer won ik en nu deze wedstrijd op natuurijs.'' De winnaar zal de weergoden hebben bedankt. Ze voorkwamen dat het open kampioenschap zaterdag op de verdergelegen Plansee moest worden verreden. Met de sneeuw en extreme kou hadden zijn kansen daar minder gunstig gelegen. De vlokken vielen op het laatst echter zo overvloedig dat de organisatie de strijd op de Plansee afblies en verplaatste naar de Weissensee. Daar wacht de schaatsers zaterdag een nieuwe uitdaging: de alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.

Bij de vrouwen was Jenita Hulzebosch-Smit de snelste. Ze kwam na 60 kilometer alleen over de streep, op enkele minuten gevolgd door Klasina Seinstra (tweede) en Marianne Smit (derde).