Belgrado wendt zich om hulp tot V-raad

De Joegoslavische regering heeft de Veiligheidsraad van de VN gevraagd om de NAVO te weerhouden van geweld tegen Joegoslavië in de Kosovo-crisis. De vertegenwoordiger van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, Adem Demaçi, sprak zich vanochtend uit tegen UÇK-deelname aan het vredesoverleg in Rambouillet, zaterdag.

In een verklaring stelde de regering in Belgrado gisteren dat de NAVO met ,,haar openlijke dreigementen'' aan het adres van Joegoslavië ,,de belangrijkste principes van de internationale relaties, de internationale vrede en veiligheid en de grondvesten van de internationale wettelijke orde'' op het spel zet. ,,Daarom heeft het federale kabinet besloten te vragen om een zitting van de Veiligheidsraad, die afdoende maatregelen moet nemen om gewapende agressie tegen de Federale Republiek Joegoslavië te voorkomen'', aldus de verklaring. De Veiligheidsraad heeft nog niet op het verzoek gereageerd.

Joegoslavië werd na het opbreken van het oude Joegoslavië in het begin van de jaren negentig geschorst omdat het land dat de zetel van Joegoslavië innam, niet meer bestond. De regering in Belgrado heeft nooit om een nieuw lidmaatschap gevraagd omdat het volhoudt de erfgenaam van het oude Joegoslavië te zijn en dus recht te hebben op die oude zetel.

Diplomaten in Belgrado zien de stap van de regering als een onderdeel van de propagandaslag, voorafgaand aan het door de internationale gemeenschap geëiste overleg in Rambouillet over de Kosovo-crisis. Dat overleg moet zaterdag beginnen. Belgrado heeft nog niet laten weten of het bereid is aan het overleg deel te nemen. ,,Het wil weer voor veel heisa zorgen en tijd rekken'', zei een politieke waarnemer over het verzoek van Joegoslavië aan de Veiligheidsraad. Het verzoek lijkt tevens een poging, munt te slaan uit onenigheid binnen de Contactgroep voor ex-Joegoslavië over het gebruik van geweld als het niet tot besprekingen in Rambouillet komt of als het overleg niets oplevert. Rusland is en blijft radicaal tegen NAVO-geweld tegen Joegoslavië.

De Joegoslavische vice-premier Draškovic, een voormalige tegenstander van het regime die onlangs werd ingehuurd om de buitenlandse relaties van het bewind te verzorgen, zei gisteren overigens te verwachten dat Joegoslavië wel degelijk naar Rambouillet gaat. Formeel besluit het Servische parlement donderdag in een speciale zitting over de deelname aan het overleg.

Ook het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft nog niet formeel laten weten of het zich in Rambouillet laat vertegenwoordigen, en zo ja, of het plaatsneemt in één Kosovaarse onderhandelingsdelegatie. De Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill sprak gisteren met Adem Demaçi van het UÇK. Deze beloofde Hill morgen uitsluitsel, maar liet vandaag weten het UÇK tegen deelname aan `Rambouillet' te zullen adviseren. Hoe groot de invloed van Demaçi binnen het UÇK is, is overigens nogal onduidelijk. Hill zei gisteren dat in het UÇK de bereidheid groeit om genoegen te nemen met een overgangsregeling voor Kosovo. (Reuters, AFP, AP)