Belegger mild voor KLM

Op een doodstil Damrak verloor de AEX-index vanochtend 6,59 punten tot 533,42. Daarmee was de winst van de voorgaande dag zo goed als verdwenen. De Amsterdamse effectenbeurs liep met deze kleine daling in de pas met de meeste beurzen in Europa.

Aandeelhouders van luchtvaartmaatschappij KLM waren vanochtend in afwachting van de derde-kwartaalcijfers die in het begin van de middag bekend werden. 's Ochtends stond het aandeel een half procent lager op 24,20 euro. Het verlies van 29 miljoen gulden over het derde kwartaal werd met een verder verlies van een eurodubbeltje mild ontvangen.

Van de hoofdfondsen kwam het chemieconcern DSM vanochtend met voorlopige cijfers over het resultaat van 1998. De beurs reageerde teleurgesteld en het aandeel verloor 0,65 euro op 78,35 euro. Het Heerlense bedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 935 miljoen gulden, tegen 875 miljoen in 1997.

Vrijwel alle hoofdfondsen noteerden een licht verlies. Kleine plusjes waren er voor Numico, Heineken en Hoogovens, hetgeen volgens handelaren vooral een gevolg was van gebrek aan handel.

Op de lokale markt deed bandenbedrijf Vredestein goede zaken. De onderneming werd voor de vanochtend bekendgemaakte hogere winstcijfers beloond met een winst van ruim 5 procent op 10,30 euro.

,,Maar ook hier zeggen die cijfers niet zoveel'', waarschuwt een beurshandelaar. ,,In dit fonds gingen maar een paar duizend stukken om.''

De Midkap-fondsen volgden de lijn van de AEX-bedrijven: een kleine daling bij lage omzetten.