Begin proef elektronisch heffen van tol

Bij het Utrechtse Harmelen zijn gisteren de eerste experimenten begonnen met het rekeningrijden. Zo'n vierhonderd vrijwilligers, die elke dag over de A12 richting Utrecht rijden, werken er aan mee.

Het kabinet is van plan het rekeningrijden rond 2001 in te voeren in de hoop zo de files rond de grote steden terug te dringen.

De vierhonderd vrijwilligers hebben een zogeheten antifilebox in hun auto gebouwd gekregen. De komende weken moet blijken of het technisch mogelijk is hen hiermee electronisch te laten betalen voor het weggebruik, wanneeer ze onder de inmiddels aangebrachte poorten over de snelweg doorrijden. In de poorten zitten videocamera`s, waarmee het kenteken van de auto wordt vastgelegd. Vooralsnog dingen vier firma's mee naar het contract voor de installatie van deze apparatuur.

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) liet gisteren op een persconferentie in Den Haag weten dat de aanschaf van het apparaatje minder dan honderd gulden moet gaan kosten. Ze zei verder bij de afwikkeling slechts een geringe foutenmarge te willen toestaan, die niet mag afwijken van de strenge eisen die banken hanteren in het electronische betalingsverkeer.

Voor het gebruik van de weg tussen 7.00 uur en 9.00 uur `s ochtends zal bij het binnenrijden van een van de vier grote steden in de toekomst vijf gulden moeten worden betaald. Als men dit bedrag niet meteen met een chipkaart laat afboeken van zijn rekening, krijgt men de rekening later thuis en zullen de kosten zeven gulden per passage bedragen. Het systeem zal niet alleen op de snelweg gelden, maar ook voor andere routes aan de rand van de stad.

Netelenbos verklaarde dat ze ervan uitgaat dat het rekeningrijden er toe zal leiden dat zo'n tien tot vijftien procent van de automobilisten de ochtendspits zal mijden. De files zouden daardoor substantieel afnemen.

De Tweede Kamer moet zich overigens komend voorjaar nog over een speciale wet op het rekeningrijden buigen. Belangenorganisaties ANWB en KNAC zijn een speciale campagne tegen rekeningrijden begonnen en ook de RAI maakte gisteren bekend acties te overwegen.