Bedrijfsleven en rijk riskeren acties

FNV-voorzitter L. de Waal waarschuwt werkgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid voor acties in het voorjaar, als deze volharden in hun weinig toegeeflijke houding bij de CAO-besprekingen. ,,Wij zijn in staat en bereid om hard te reageren'', zegt De Waal.

Volgens de werknemersvoorman is het veelgeroemde overlegklimaat in Nederland bedorven door harde uitspraken van de werkgevers over de WAO en de ,,eigenaardige, niet-consistente'' houding van de overheid bij het conflict over de politie-CAO. De Waal beschuldigt de werkgevers ervan een ,,zwaar gecoördineerde'' actie te voeren om de lonen dit jaar niet meer te laten stijgen dan twee procent. Ook premier Kok heeft eerder aangegeven dat een loonstijging van zo'n twee procent voldoende moet zijn nu de inflatie in 1999 lager lijkt uit te vallen dan aanvankelijk werd veronderstelt. De FNV eist een maximale loonsverhoging van 3,5 procent in 1999.

Dit voorjaar moet voor ongeveer 3 miljoen werknemers een nieuwe CAO worden afgesloten bij zowel bedrijven als overheidsinstellingen. De Waal constateert dat ± een uitzondering bij het vervoer daargelaten ± alle CAO-onderhandelingen muurvast zitten. Dat geldt voor de bouw, de banken, de politie, het onderwijs en de schoonmaaksector. De Waal schrijft de impasse toe aan de weigerachtige houding van de werkgevers bij de overheid en het bedrijfsleven. ,,Er zit systeem in de manier waarop werkgevers hun standpunt over de loonruimte willen forceren'', zegt De Waal.

De Waal heeft zich ook in hoge mate gestoord aan de uitspraken van de werkgeversvoormannen Blankert en De Boer over de WAO. Blankert van VNO/NCW heeft de hoogte en de duur van de WAO-uitkeringen ter discussie gesteld, terwijl De Boer van MKB Nederland er afgelopen weekeinde voor pleitte om de WAO af te sluiten voor mensen met psychische klachten. ,,De conflictstof begint zich op te hopen. De werkgevers hebben de zaak op scherp gezet'', zegt De Waal: ,,Er is een vervelende, uiterst brandbare situatie ontstaan.'' Als de werkgevers niet terugkomen op hun uitspraken, kiest de FNV voor de ,,harde lijn'', waarschuwt de Waal. ,,De stakingskassen zitten vol en we kunnen desnoods in vijf of zes sectoren tegelijk tot acties overgaan. En dan praat ik dus juist over sectoren waar de instroom van WAO'ers het grootste is, zoals de zorg.''

VRAAGGESPREK: pagina 2