Antwerpse leerling steekt leraar neer

Op een technische school in Deurne, bij Antwerpen, heeft een negentienjarige leerling gistermiddag een leraar neergestoken die een opmerking had gemaakt omdat hij te laat was. Hij doorboorde daarbij de long van de leraar, die buiten levensgevaar is. De jongen is een paar uur later aangehouden.

De leraren van de school verklaarden tegenover de pers vaker bedreigd te worden. Volgens de directeur is dat inderdaad een probleem, dat zich tot nu beperkte tot verbaal geweld en het beschadigen van auto's. Hij wil met de leerlingen gaan praten. Bescherming van de leraren is niet mogelijk, volgens de directeur. ,,Tenzij we met een metaaldetector alle leerlingen gaan controleren.''

Geweld op Belgische scholen komt de laatste tijd vooral voor in Brussel. Op een school in de gemeente Anderlecht werd vorig jaar een week gestaakt om meer veiligheid af te dwingen. Op de school, het Institut de la Providence, waren kort na elkaar een lerares door vier jongens aangerand en een leerling neergestoken. In november vorig jaar gooide een leerling van een ander technisch instituut in Anderlecht een schroevendraaier naar zijn lerares. In december werd gestaakt op een school in Laken, bij Brussel, na een reeks incidenten waarbij ondermeer een lerares was aangevallen, een leraar met een pistool was bedreigd en brand was gesticht. In oktober 1996 werd op een school in Schaarbeek een leerling door een klasgenoot doodgeschoten. Het gaat steeds om scholen met veel jongeren van buitenlandse afkomst.

De directeur van de technische school in Antwerpen verklaarde tegenover de media dat zijn school geen broeinest van geweld is. ,,De politie vertelde me dat ze de jongste jaren met onze school zeer weinig last heeft'', zegt hij in De Gazet van Antwerpen. In Antwerpen moest de politie vorig schooljaar 885 keer ingrijpen op scholen om een procesverbaal op te stellen. Meestal ging het om diefstal, in zes procent van de gevallen ging het om geweld tussen leerlingen of tegen leerkrachten. Om geweld te voorkomen, heeft het Antwerps stadsbestuur onlangs een Strategisch Plan Jongerengeweld opgesteld, dat onder meer voorziet in schooladoptie waarbij wijkagenten scholen onder hun hoede nemen en lesgeven over criminaliteitspreventie.