Alleen ING en ABN hebben buitenland nodig

De fusiegolf in de bankenwereld blijft tot nu toe keurig binnen de Europese grenzen. Franse, Duitse en Spaanse banken hebben het buitenland nog helemaal niet nodig.

Alle fusies en overnames in de financiële wereld ten spijt, het Nederlands-Belgische Fortis is nog altijd het enige concern dat zich in Europa met succes heeft gewaagd aan een grensoverschrijdende bankenalliantie. Voor de grote verzekeraars lijken landsgrenzen al lang geen rol meer te spelen, maar dat kan van banken nauwelijks worden gezegd. Fortis, met het Nederlandse VSB en MeesPierson en het Belgische ASLK en Generale Bank, is ondanks de komst van de euro nog altijd een uitzondering.

Gisteren werden weer twee megadeals in de financiële sector bekend. De Franse verzekeraar Axa nam het Britse Guardian Royal Exchange voor bijna 11 miljard gulden over. Eerder hadden de verzekeraars Allianz (overname van het Franse AGF) en Zürich (BAT) zich al buiten de landsgrenzen gewaagd.

De bankenfusie die gisteren bekend werd was nationaal van karakter. De gisteren gevormde combinatie tussen Société Général en Paribas wordt de vierde bank van de wereld en met die sterke positie hoopt SG Paribas ook buiten Frankrijk een rol van betekenis te spelen.

Maar eerst gaat de aandacht van de nieuwe bestuursvoorzitter, André Levy-Lang, uit naar een verdere binnenlandse concentratie. Eind juni staat de privatisering van het kwakkelende Crédit Lyonnais op het programma en de nieuwe combinatie heeft haar interesse al bekendgemaakt. Niet voor niets heeft SG Paribas de lopende klachtenprocedure tegen de miljardensteun van de overheid aan Crédit Lyonnais gisteren direct gestaakt. ,,De redding van Crédit Lyonnais is noodzakeijk', zo liet Lévy-Lang zijn Franse hart spreken. Voor buitenlandse banken het sein dat zij voorlopig nog niet welkom zijn. Maar ABN Amro en ING hadden eerder al expliciet gesteld dat zij geen interesse in het probleemkind Crédit Lyonnais hadden.

Het uitblijven van grensoverschrijdende bankenfusies binnen de eurozone is volgens financieel analist Jacob Bosscha van Labouchere niet verwonderlijk. ,,Grote markten als de Italiaanse, Duitse en Franse zijn erg versnipperd. Veel buitenlandse spelers wachten terecht tot daar orde op zaken is gesteld. Ook Frankrijk is een voorbeeld van een markt die zwaar overbanked is. Dan maak je als buitenlander, zeker door de grote verschillen in regelgeving, nauwelijks een kans.'

In de internationale expansie hebben de verzekeraars het gemakkelijker dan de banken die grote overnames veelal moeten financieren via een aandelenemissie. Verzekeraars zitten er met name door de gestegen beurskoersen veel rianter bij, bijna geen zee gaat hun te hoog. ,,Maar het is absoluut niet zo dat de verzekeringsmarkt erg internationaal is. Veel producten zijn fiscaal gedreven, waardoor buitenlandse partijen niet zo snel een rol kunnen spelen', aldus Bosscha van Labouchere. ,,Maar zij kunnen nu eenmaal hun internationale strategie gemakkelijker betalen.'

Natuurlijk hebben de grote Nederlandse spelers wel eens pogingen gedaan om bijvoorbeeld in Frankrijk een rol te spelen. Na enkele kleine acquisities in dat land schreef ABN Amro zich vorig jaar tevergeefs in voor een veiling om de staatsbank CIC. Later in het jaar mislukte de overname van de Belgische Generale Bank.

,,België is natuurlijk ook een fraai voorbeeld van een land waar de politiek over de bankensector regeert', aldus Bosscha. In Duitsland spelen de regionale `Landesbanke' een dominante rol: ING speelt voorlopig alleen door een deelneming in de zakenbank BHF een rol in een nichemarkt.

De Duitse en Franse banken hebben een voordeel dat hun Nederlandse en Zwitserse concurrenten niet kennen: met zulke grote thuismarkten valt relatief gemakkelijk binnen de eigen grenzen aan groei te komen, hetgeen in Nederland nauwelijks nog mogelijk is.

,,Het is geen toeval dat relatief veel Nederlandse en Zwitserse banken in de Europese toplijstjes figureren. Een Franse bank kan binnen de eigen grens uitgroeien tot de vierde bank van de wereld', aldus een analist.

Ook in Spanje blijken er nog voldoende binnenlandse mogelijkheden te zijn. Eerder deze maand kondigde nummer één (Banco Santander) en nummer drie (Banco Central Hispano) samen verder te gaan. Een dergelijke concentratie is in Nederland nauwelijks denkbaar: alleen Nederlandse banken hebben het buitenland nodig.

Banken

In het artikel Alleen ING en ABN hebben buitenland nodig (in de krant van dinsdag 2 februari, pagina 15) is de overname door ING van de Belgische bank BBL over het hoofd gezien. Naast Fortis is dit de tweede grote grensoverchrijdende bankenalliantie binnen Europa.

    • Erik van der Walle