Weer Nederlandse fabrikant windmolens in Deens bezit

De Nederlandse windmolenindustrie is vrijwel geheel in Deense handen gekomen. Nadat vorig jaar al de grootste fabrikant, Nedwind, werd overgenomen door een onderneming uit Denemarken, is nu ook Rotorline uit Heerhugowaard overgenomen door een Deense firma.

Rotorline, sinds 1995 verzelfstandigd van Nedwind, draaide de laatste jaren met verlies. Het bedrijf met vijftig werknemers ontwerpt en fabriceert rotorbladen.

Het Noord-Hollandse bedrijf is voortgekomen uit Bouma Windenergie, opgericht in 1981. Volgens directeur J. Olthoff kan de fabrikant van wieken flink uitbreiden onder leiding van het Deense LM Glasfiber. Het Deense bedrijf is met 1500 werknemers vele malen groter. ,,Wereldwijd is de vraag naar windmolens enorm'', aldus Olthoff.

In Nederland worden antieke windmolens wel gekoesterd, maar naar moderne molens die elektriciteit opwekken is nauwelijks vraag. Probleem is vaak het uitzicht. ,,Hier heeft men altijd moeite met de plaatsing'', verzucht Olthoff.

Het gebrek aan thuismarkt is een belangrijk nadeel voor de Nederlandse windmolenbranche. De molenmakers, meestal in de jaren tachtig begonnen, zijn klein gebleven, waar de Deense concurrenten fors zijn gegroeid. Vorig jaar ging Windmaster failliet door de afkeer in Nederland van windmolens. In Nederland is alleen Lagerwey nog een belangrijke zelfstandige fabrikant. (ANP)