`Voor vrijwel elk medicijn een vervanger'

Voor veel merkmedicijnen moeten patiënten met ingang van vandaag bijbetalen.

Elke maand krijgt apotheker Margriet Pannevis een diskette opgestuurd van haar beroepsvereniging, de KNMP. Maar het aantal `mutaties' (prijsveranderingen) dat dit weekeinde is doorgevoerd in het comuputersysteem van haar apotheek aan de Schiedamseweg is wel erg hoog, vertelt ze: ,,Zo'n achtduizend.''

Als gevolg van een modernisering van het geneesmiddelenvergoedinssysteem (GVS), moet vanaf vandaag voor 748 medicijnen worden bijbetaald. Met de maatregel wil minister Borst (Volksgezondheid) dat het voorschrijven van dure geneesmiddelen, waarvoor goedkopere vervangers bestaan, ontmoedigen. Voor welke medicijnen moet worden bijbetaald, weet apotheker Pannevis zelf ook nog niet precies. Als een patiënte belt met de vraag hoeveel de maatregel haar gaat kosten, raadpleegt Pannevis haar computersysteem. ,,Deze vrouw had vrijdag al contact opgenomen, maar toen kon ik haar nog niets vertellen.''

De vrouw slikt vijf verschillende geneesmiddelen, ,,maar dat is niets bijzonders hoor''. Samen met de patiënte neemt Pannevis de lijst door. ,,Even kijken, de `oxazepammetjes' (oxazepam is een anti-depressivum) ... nee hoor, daar hoeft u niet voor bij te betalen. Verder ... Atenolol (tegen hoge bloeddruk) ... nee, ook niet. Zocor (tegen een te hoog cholestorolgehalte )... ja, voor de 10 mgr. tabletten moet straks u 28,14 gulden bijbetalen. Maar geen nood. De fabrikant heeft aangekondigd dat de twintig-milligramtabletten, waarvoor je niet hoeft bij te betalen, worden voorzien van een breukstreep. Dus als u een half tabletje neemt, kost het u niets.''

De gevolgen voor haar klanten vallen mee, denkt Pannevis. In Rotterdam-West hebben apothekers en artsen al lang geleden de afspraak gemaakt zoveel mogelijk `generieke' medicijnen, die dezelfde werkzame stof bevatten als de zogenaamde `spécialités', voor te schrijven. Als mensen toch met een recept komen dat een merkmedicijn voorschrijft, kan in overleg met de patiënt worden besloten uit te wijken naar het alternatief. ,,In vrijwel alle gevallen kunnen wij iets leveren waarvoor niet hoeft te worden bijbetaald.''

Pannevis benadrukt nog eens dat de maatregel van het ministerie niets te maken heeft met de ruzie tussen de apothekersvereniging KNMP en minister Borst over de vergoedingen en bonussen die apothekers krijgen van de pharmaceutische industrie. Want het zijn lang niet altijd de dure merkmedicijnen waarvoor de grootste kortingen worden verstrekt. ,,Je maakt met de groothandel afspraken over hoeveel je afneemt. Dat geldt voor de spécialités, maar ook voor de generieke middelen.''

Voor 90 tabletten Depakine Chrono (tegen epilepsie) moet straks 3,25 gulden worden bijbetaald. Voor het middel zijn nauwelijks geschikte vervangers te vinden, verteld Sjoerd Wiecherink, de tweede apotheker. Via de `parallelle import' kan hij hetzelfde middel onbelast uit Griekenland krijgen. ,,Maar ja, dat geef ik mijn Turkse klanten liever niet mee, die doosjes met Griekse letters.''

    • Steven Derix