Testament vioolbouwer Stradivarius ontdekt

Wetenschappers die in het overheidsarchief in de Noord-Italiaanse vioolbouwersstad Cremona rondsnuffelden, hebben daar bij toeval het testament ontdekt van de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivarius (1644-1737). Volgens de Italiaanse krant La Stampa dateert het document uit het jaar 1729.

Uit het testament blijkt dat Stradivarius, een van de opmerkelijkste vioolbouwers aller tijden, ook een geboren zakenman was die scherp kon rekenen.

Stradivarius liet zijn bezittingen na aan zijn zeven kinderen. Het interessantste deel van het testament heeft betrekking op zijn oudste kind Francesco en diens broer Omobono. Zij namen het atelier van hun vader over na zijn dood. De voornaamste erfgenaam was de lievelingszoon Francesco die in het testament betrouwbaar en gehoorzaam wordt genoemd. Stradivarius heeft het Omobono nooit vergeven dat deze bij een reis naar Napels 2000 lire uitgaf: dit bedrag werd van zijn erfdeel afgetrokken.

In het atelier van Stradivarius bevonden zich ten tijde van zijn overlijden zo'n honderd bijna afgewerkte violen, cello's en gitaren. (DPA)