Starr denkt aan aanklacht tegen Clinton

De Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr overweegt om Bill Clinton nog tijdens zijn presidentschap in staat van beschuldiging te laten stellen, als eerste stap in een strafzaak.

Dat meldde The New York Times gisteren, enkele dagen nadat duidelijk werd dat het impeachment-proces van Cinton naar alle waarschijnlijkheid niet tot zijn afzetting zal leiden.

Vandaag wordt Monica Lewinsky, als eerste van drie getuigen in het impeachment-proces, achter gesloten deuren verhoord. Ze wordt namens de aanklagers ondervraagd door de Republikeinse Afgevaardigde Ed Bryant. De president wordt vertegenwoordigd door zijn advocaten Nicole Seligman en Cheryl Mills, die Lewinsky ook zullen ondervragen. Van zowel de Republikeinen als de Democraten is een senator aanwezig bij het verhoor, dat wordt opgenomen op video.

De Senaat heeft nog niet beslist of de videoband in een openbare Senaatszitting vertoond zal worden, en ook nog niet of Lewinsky eventueel in persoon wordt opgeroepen om voor de Senaat te getuigen. Dinsdag wordt Clintons vertrouweling Vernon Jordan verhoord, woensdag Sidney Blumenthal, een medewerker van de president.

De meeste staatsrechtgeleerden geloven dat een zittende president niet berecht kan worden in een strafzaak. Zo'n proces zou pas kunnen beginnen als hij niet meer in functie is. Het impeachment-proces dat nu tegen Clinton wordt gevoerd, op basis van informatie die Starr heeft verzameld, is geen criminele, maar een politieke zaak.

Starr zou er niet alleen van overtuigd zijn dat hij het recht heeft om Clinton, ook als nog president is, via een grand jury formeel in staat van beschuldiging te stellen. Volgens The New York Times zou Starr zelfs geloven dat zo'n strafproces en een eventuele veroordeling ook mogelijk zijn als Clinton nog aan de macht is. De krant baseert zich op niet met name genoemde ,,medewerkers van Starr''.

Niet alleen het Witte Huis maar ook senatoren van beide partijen reageerden gisteren afwijzend op de mogelijkheid van een strafrechtelijke aanklacht tegen de president. De Republikein Orrin Hatch zei dat hij het ,,niet verstandig'' van Starr zou vinden. De Democraat Christopher Dodd verweet Starr dat hij met deze suggestie probeert het impeachment-proces te beïnvloeden.

Een aantal Republikeinen gaf gisteren aan dat niet alle Republikeinse senatoren in het impeachment-proces voor afzetting van de president zullen stemmen. Volgens senator Tim Hutchinson uit Arkansas is het zelfs twijfelachtig of er in de Senaat, waarin 55 Republikeinen zitting hebben, vijftig stemmen voor afzetting te vinden zijn.