Sinds het verschijnen van zijn proefschrift ...

Sinds het verschijnen van zijn proefschrift Menselijk Gedrag in Beweging twintig jaar geleden, is criminoloog Albert Hauber regelmatig op televisie te zien om zijn mening over crimineel menselijk gedrag te geven. Hij trad op in onder meer Rondom Tien, B&W en SBS6 Actienieuws. Hauber vindt het spannend: ,,In een korte tijd moet je een eenvoudige boodschap aan een groot publiek uitdragen. Het houdt je flexibel. Ik krijg niets voor een televisieoptreden, of misschien een klein cadeautje, maar het is dan ook een verlengstuk van mijn werk aan de Leidse Universiteit. Van Ontbijttelevisie kreeg ik ooit een kistje met drie mooie flessen wijn erin. Toen ik het openmaakte, bleken het flessen mineraalwater te zijn. Maar ik sprak ook over verkeersveiligheid.'' Hauber denkt dat hij wordt gevraagd door de veld-experimenten die hij uitvoert. ,,Ik heb bijvoorbeeld voetgangers laten oversteken bij een zebra om agressie in het verkeer te laten zien. Bij zo'n live experiment kunnen kijkers zich iets voorstellen. Ik kijk niet vaak tv, maar het verrast me dat anderen zeggen dat ze het leuk vonden. En, laten we dat niet verzwijgen, televisiewerk is een tikje narcisisme.''

(Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen)